Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Förhandsvisning av bronsåldersfynd – från mylla till monter

I våras hittades ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål utanför Alingsås. Fyndet är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts, inte bara i Västsverige utan i hela Sverige. Under november sker förhandsvisningar av fynden i Göteborg. Nu får besökarna också veta mer om konserveringsarbetet och vägen från mylla till monter. Anmäl dig till en av tiderna via formulären på denna sida. Visningarna är gratis med begränsat antal platser.

Boka en visning!

Förhandsvisningarna sker på Studio Västsvensk Konservering i Göteborg 19–20 november och 26–27 november. Varje visning är 45 minuter lång, och startar jämna klockslag kl 12–15 de aktuella datumen. Vi har begränsat antal platser, 20 personer per visning, och föranmälan krävs.

KLICKA HÄR för att boka en visning den 19 november.

KLICKA HÄR för att boka en visning den 20 november.

KLICKA HÄR för att boka en visning den 26 november.

KLICKA HÄR för att boka en visning den 27 november.

Om förhandsvisningarna i november 2021

– Vi har arbetat intensivt med konserveringsarbetet sedan fynden hittades, man kan säga att det är en fortsättning av den arkeologiska undersökningen. Dels vill vi bromsa den naturliga nedbrytningen. Men vi kan också till exempel få fram detaljer som legat dolda, under jordrester eller rost. Konservering är superintressant och det känns kul att få visa lite av vårt arbete, säger Madelene Skogbert, konservator på Förvaltningen för kulturutveckling.

Förhandsvisningarna kommer att ske på Studio Västsvensk Konservering i Göteborg. Personal som kan berätta om föremålen och arbetet med konserveringen kommer att finnas på plats.

– Redan när fyndet hittades var målet att kunna visa det för allmänheten så fort som möjligt. Men det är väldigt mycket arbete från mylla till monter, i synnerhet med ett så här unikt fynd. Med de här förhandsvisningarna får vi tillfälle att berätta mer om hur det arbetet går till, säger Christian Mühlenbock, chef för Lödöse museum.

Under våren 2022 kommer föremålen att placeras i Lödöse museums samlingar, men var de därefter kommer att ställas ut är fortfarande inte bestämt.

KLICKA HÄR för att läsa mer om bronsåldersfyndet.

Förvaltningen för kulturutveckling driver Lödöse museum, Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Eva Goffe

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-11-10 15:44