Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bli värd för nytt AIR Litteratur-residens

Nu söker vi nya samarbetspartners inom det fria kulturlivet som vill ta emot en författare eller översättare för en månads residensvistelse. Vi söker kulturaktörer från alla konstformer som är intresserade av möten mellan kulturskapare. Sök senast 14 maj.

Fri kulturaktör i Västra Götaland? Är ni nyfikna på vad ett möte mellan er och en gästande författare skulle kunna leda till? Kanske driver ni ett residens inom ett annat konstområde än litteratur och vill jobba över konstartsgränserna?

Inom ramen för AIR Litteratur plats och kultur söker vi nu värdar till ett nytt residensprogram för författare och översättare från hela världen.

Alla aktörer inom det fria kulturlivet i Västra Götaland med möjlighet att ta emot och vara värd för en residensförfattare under en månad under vintern 2021/2022, kan söka.

Ansökan

Den sökande ska vara en aktör inom det fria kulturlivet, till exempel: en ideell kulturförening, en konstnärsdriven plattform, ett kulturkluster, en fri grupp inom någon konst- eller kulturform eller en kulturarrangör. Kommuner, institutioner eller liknande kan inte söka. Ansök genom att beskriva er bakgrund som kulturaktör och motivera varför just ni vill bli en av våra nya residensvärdar. Sök senast 14 maj, via digitalt formulär som du hittar här...

Urval 

I urvalet av residensvärdar tittar vi på hur de sökande motiverar sitt värdskap samt möjligheten att genomföra detta. I urvalet tar vi även hänsyn till tillgänglighetsaspekter och eftersträvar geografisk spridning. Vi uppmuntrar konstartsövergripande samarbeten och vi ser gärna nya sökande.  

Praktisk information

Residensvistelserna är 2–4 veckor långa, längden bestäms i samråd mellan värden och Förvaltningen för kulturutveckling, och äger rum mellan oktober 2021 och januari 2022. 

När värdarna är utsedda går Förvaltningen för kulturutveckling ut med en utlysning till författare och översättare. Valet av författare sker i samråd mellan referensgruppen på Förvaltningen för kulturutveckling och värden. 

Efter avslutad vistelse ska både den gästande författaren och värden lämna var sin kort rapport över vistelsen och berätta om vad som skett, vad som arrangerats, statistik kring deltagandet i offentliga arrangemang med mera. 

AIR Litteratur Västra Götaland står för följande 

  • Utlyser residens för författare och översättare, hanterar ansökningar och urval, i samråd med värden.
  • Informerar om stipendievistelserna via förvaltningens hemsida och sociala medier 
  • Ersätter värden för stipendiesumman (20 000 SEK), författararvodet (7500 SEK) och boendet (hyran ska vara skälig) 

Värden står för följande 

  • Erbjuder ett värdskap för gästande författare under hela vistelsen 
  • En kontaktperson utses för att ta emot och introducera författaren på plats samt bjuda in till gemensamma träffar och samtal 
  • Bokar ett lämpligt boende och arbetsplats för stipendiaten  
  • Planerar och arrangerar i samråd med den gästande författaren minst ett offentligt framträdande, workshop, samtal, cirkel, eller seminarium under stipendievistelsen
  • Kommunicerar residensprogrammet AIR litteratur plats och kultur och författarens vistelse via befintliga kanaler 
  • Betalar ut stipendiesumman (20 000 SEK) till författaren  
  • Betalar ut ett arvode (7500 SEK) till de författare som gör ett offentligt framträdande under sin stipendievistelse  

Om AIR Litteratur Västra Götaland

AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens på flera platser i Västra Götalandsregionen. Residensen sker genom vistelsestipendier och fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning. Vistelsen ska också vara förankrad i platsens förutsättningar och värdplatsens önskemål.

Utlysningarna för residensvärdar 2021 sker inom ramen för delprojektet AIR Litteratur plats och kultur. Här vill vi främja litteraturens ställning, skapa en mötesplats för den samtida litteraturen samt bereda plats för att ny litteratur ska kunna skrivas.  

Kontakt 

Therese Ytter 
Litteraturkonsulent, förvaltningen för kulturutveckling Västra Götaland 
Therese.ytter@vgregion.se
070-6317884 
 
Johanna Lindström
Koordinator för litterärt residensprogram och fristäder i Västra Götaland 
johanna.lindstrom@vgregion.se 
076-3242771 

Senast uppdaterad: 2021-05-17 15:44