Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Invigning av Medeltida liv

Nu öppnar vi portarna till vår helt nya basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångspunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Du är välkommen att ta del av vår nya utställning på plats när museet öppnar för besökare den 8 juni.

Fira invigningen med oss hemifrån! Den 29 maj kl. 11 invigs den nya utställningen digitalt. Det går att följa invigningen via museets hemsida och på Facebook.

Program

- Tal av Christian Mühlenbock, museichef
- Tal av Julia Färjhage, ordförande i kommunstyrelsen Lilla Edet
- Tal av Sofia Wik, ordförande i styrelsen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen
- Tal av Conny Brännberg, ordföranden i kulturnämnden Västra Götalandsregionen
- Museipedagog Marie Schmidt berättar om tre spännande föremål ur samlingarna
- Skuggteater med Tomas von Brömssen

Medeltida liv

Museets nya basutställning berättar om det medeltida Lödöse och människorna som en gång bodde där. I utställningen finns föremål som dessa människor lämnat efter sig, och som tillsammans formar spännande och rörande historier om livets små och stora händelser.

Det är just den mänskliga aspekten som är utställningens röda tråd. Genom att lyfta fram personer och viktiga händelser vill man beröra besökaren och skapa intresse och spänning på djupet.

Det medeltida samhället och människornas tillvaro var på många sätt annorlunda från hur vi har det i Sverige idag. Men att vara människa, med allt vad det innebär, är trots allt sig likt. Drömmar, känslor, relationer - allt detta var lika viktigt och verkligt för människorna i Lödöse för 800 år sedan, som det är för oss idag.

Sedan 1990-talet har mycket hänt inom det medeltida forskningsområdet och flera nya arkeologiska fynd har fått en central plats i utställningen. Att utställningen är kunskapstung med mycket fakta har gjort gestaltningen extra viktig.

– Vi har arbetat en del med teknik men också med dynamik och rytm. Utställningen är indelad i scener där varje scen har sitt temperament. Målet har hela tiden varit att utställningen ska vara tillgänglig och intressant för så många som möjligt, säger Christan Mühlenbock.

Storytelling

Med sig i utställningsarbetet har museet haft företaget Kistone som arbetar med storytelling genom att ta fram koncept med hjälp av bland annat gestaltning och design. Katarina Tideström på Kistone säger att ambitionen med utställningen är att visa att människorna som levde i Lödöse för 500–1 000 år sedan var som vi, fast i en annan tid.

– Vi tror på det känslomässiga engagemanget och upplevelsebaserade utställningar. En bra upplevelse ska helt enkelt skapa känslor för ämnet ifråga. En bra upplevelse är en sådan som lever kvar hos besökaren även efter besöket och detta uppnås effektivast genom att väcka intressanta och relevanta frågeställningar, säger Katarina Tideström.

Museet öppnar den 8 juni

Lödöse museum planerar att öppna för publik den 8 juni och då med anpassningar efter rådande restriktioner.

KLICKA HÄR för att läsa mer om hur vi jobbar med att skapa ett tryggt och säkert besök.

Film och radio

Lär dig mer om recept, hygien och medicin, dyk ned i diverse medeltidsfenomen eller följ med på arkeologisk utgrävning och in bakom kulisserna i museets verksamhet.


Senast uppdaterad: 2021-08-24 11:17