Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt från förvaltningen

Alla nyheter

 • Residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland vänder sig till författare och översättare från hela världen. Under hösten arbetar 15 författare under månadslånga residens, runt om i Västra Götaland. Nu är det klart vilka som blir årets stipendiater. Utförligare presentationer kommer lite längre fram så håll utkik.

 • Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Under en vecka i maj vartannat år visas det bästa från Sveriges scener upp inom teater, musikteater, dans och cirkus. Västra Götalandsregionen medverkar i flera programpunkter under biennalen som sker i Stockholm 30 maj–4 juni.

 • Nu kan unga dansare mellan 14 och 22 år anmäla sig till koreografitävlingen Skapa Dans Väst som äger rum 23 september i Borås.

 • Lånar du böcker ibland? I år kan du även få frön med dig hem från biblioteket! Det är Västra Götalandsregionens hemslöjdskonsulenter som bjuder in till att odla en kvadratmeter lin, gärna med målet att det ska bli linnetyg. 2 500 fröpåsar finns på biblioteken i Västra Götaland i början av maj. – Att följa vägen från frö till tyg ger odlings- och skaparglädje, men kan också leda till att fler blir medvetna textilkonsumenter, säger Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent.

 • Mölndal blir ett nav för dans när en ny regional dansplattform etableras mitt i den nya stadsdelen Forsåker. Efter 15 år av utredningar och ett konstaterat behov från dansfältet är nu äntligen projekteringen av ett hus för dans i gång!

 • Varje år delar FilmCloud ut projektstöd i form av stipendium på 25 000 kr till kortfilm eller dokumentär. Det kan sökas två gånger under 2023. Denna omgångs filmskapare förenas av att de i sina historier undersöker det faktum att vi alla har flera identiteter att brottas med.

 • Har du någon gång påbörjat en stickning som aldrig blev klar? Då har du ett UFO hemma. I slöjdsammanhang står förkortningen för “Unfinished Object”. På Vårslöjd på Remfabriken 6–7 maj kan du sälja ditt UFO och låta någon annan ta över, med ny energi!

 • Nu har du som regissör möjlighet att stärka dina kreativa processer och öka din kontakt med den professionella filmbranschen genom talangprogrammet Five 4 Fiction. I slutet av programmet ska deltagarna kunna presentera ett välutvecklat filmprojekt gentemot produktionsbolag och finansiärer. 

 • Anmälan är öppen 17 april–15 maj. Vi ser otroligt mycket fram emot att se era filmer! Frame 2023 äger rum i Göteborg 14–16 september.

 • Den 27–30 april sker jazzahead, Europas största branschmässa inom jazz, i tyska Bremen. Förvaltningen för kulturutveckling är medarrangör till en jazzbrunch under mässan, där tre svenska akter presenteras för inbjudna internationella delegater.

 • I dag släpper Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet en rapport om medie- och informationskunnighet, som handlar om hur vi lägger in en högre växel för att stärka demokratin. "Det är viktigt med tanke på dramatiska skeenden i omvärlden och den snabba teknologiutvecklingen. Jag hoppas att rapporten kommer till användning i det fortsatta arbetet i en tid då det är viktigt att slå vakt om de demokratiska principerna", säger Unesco-professor Ulla Carlsson, en av skribenterna.

 • Här får ni särskilt utvalda spänningsfavoriter från några av oss som jobbar med bibliotek och litteratur på förvaltningen. Guldkorn för kommande helg och lov! 

 • Vill du lära dig mer om traditionella hantverk, träffa nya vänner och samtidigt vara med och bevara kulturarvet? Då ska du anmäla dig till ett av sommarens populära byggnadsvårdsläger.

 • Nationellt Festivalmöte – The Sweden Festival är en manifestation för att främja festivalen som kulturbärare och arrangörsform. Det är också ett sätt att peppa och inspirera festivalarbetare och att främja nationella och internationella samarbeten. Västra Götalandsregionen medverkar under festivalmötet i Göteborg den 10–12 mars, bland annat med föreläsare och genom medvärdskap i en regional arrangörsträff.

 • I barnföreställningen Kontraslöjd möts slöjd, cirkus och musik. Premiärturnén går till Lerum, Uddevalla och Vara i februari. ”Vi har hittat ett scenspråk tillsammans” säger Jenny Soddu, en av de fyra artisterna på scenen.

 • Fristadens betydelse för yttrandefrihetsfrågor, regionernas roll i spridningen av teater, och den ideella kultursektorns vikt för att nå kulturpolitiska mål – det är några av Västra Götalandsregionens bidrag till programmet på årets upplaga av Folk och kultur, som äger rum den 8–11 februari.

 • Lokal utveckling är förutsättningen för regional utveckling. Välkommen till en konferens som fokuserar på hur vi kan skapa livaktiga och vackra platser genom människors arbete och erfarenheter. Arrangörer är Förvaltningen för kulturutveckling och Miljö- och regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen.

 • Bland hjältar och väsen blir 2023 års tema. Ett tema som tagits fram i samverkan med Bubblan, en bokklubb med barn som träffas varje tisdag på Borås stadsbibliotek. Och nu är biblioteken varmt välkomna att börja beställa material inför sommaren.

 • I början av april 2021 hittades en forntida skatt av en orienterare i skogarna runt Alingsås. Fyndet skulle visa sig vara det största depåfyndet från yngre bronsåldern som någonsin gjorts i Sverige. Från den 26 november kan du se skatten på Lödöse museum i den nya utställningen Labbet. Här får du också veta mer om detektivarbetet som bland andra arkeologer, konservatorer och historiker gör för att ta reda på vad bronserna kan berätta!

 • Vivian Smits är Förvaltningen för kulturutvecklings nyaste doktor i arkeologi. I början av september disputerade hon med avhandlingen Kulturarvsparadoxen – om uppdragsarkeologin och kulturarvets användning i samtiden.

 • Linda Lundberg, tidigare generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd, är från och med slutet av augusti ny chef för avdelningen Natur och kulturarv. Från och med april är också Annika Broman, tidigare tillförordnad områdeschef i förvaltningen, ny chef för avdelningen Konst och kultur.

 • Den 22-23 september är vi tillbaka med ett fullspäckat scenprogram under Bokmässan. Nationella minoriteter lyfts, tempen tas på Litteraturstaden Göteborg och den regionala inblandningen. Stort fokus riktas även mot bibliotekens läsfrämjande arbete på olika sätt. Och Sommarboken fyller tio år.

 • Nu drar Sommarboken igång på bibliotek över hela landet. Här får barn mellan 8 och 12 år inspiration kring läsning, helt utan krav. Fadi Abudjaber, 11 år, upptäckte Sommarboken på Lilla Edets bibliotek. Han gillar fantasyböcker, men tänker också på framtiden: ”Kan man läsa många böcker kan man få vilket jobb som helst.”

 • Är du författare, serietecknare, illustratör eller skribent och vill medverka på Västsvenska författardagarnas utbudsdag för litteratur? Här är ett ypperligt tillfälle att presentera/pitcha dig och ditt författarskap. Du är verksam och bor i Västra Götalandsregionen.

 • Våren 2021 hittade en privatperson några till synes handgjorda bronsföremål utanför Alingsås. Efter en arkeologisk undersökning på platsen stod det klart att man gjort ett av Sveriges mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern. Bronsskatten ingår i Lödöse museums samlingar, men det blir nära fyndplatsen museibesökare kan se den för första gången. Från 15 juni–2 oktober visas praktföremålen, bland annat halsringar, armringar och fotringar, på Alingsås museum.

 • Vill du vara med och leda enheten som utvecklar förutsättningar för kulturarrangörer i Västra Götaland, som stärker barn och ungas rätt till konst och kultur, arbetar med platsutveckling och säkerställer att tillgänglighet och jämställdhet blir självklara perspektiv? Då är du den enhetschef vi söker!

 • Förvaltningen för kulturutveckling arbetar för en jämställd scenkonst och på Scenkonstbiennalen i Västerås arrangerar vi ett fördjupat samtal om tillståndet i branschen, både internationellt och nationellt. Medverkar gör bland andra Mika Romanus, förbundsdirektör på Scen och Film, och Anna Kedziorek Ramirez, som är en av utredarna bakom EU-rapporten ”Towards gender equality in the cultural and creative sectors” (2021).

 • Torsdagen den 7 april klockan 10.00 hörs barnröster över hela landet. De firar Världsröstdagen genom att sjunga en sång de gillar, utomhus. Sångmanifestationen leds av nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan. I Västra Götaland har 40 förskolegrupper i 13 kommuner deltagit i projektet.

 • FilmCloud som ingår i förvaltningen är med i nätverket Screen Talent Europe som precis lanserat en bok om metoder för talangutveckling i film. Boken riktar sig till filmverkstäder och filmutvecklare och kan läsas av de som arbetar med att stödja unga filmare i utveckling.

 • Vi begränsar antalet samtidiga besökare i våra publika lokaler och utställningar från den 23 december.

 • Projektstödet Voices vände sig i en utlysning tidigare i höst till film- eller VR-skapare med manusbaserade projekt i det korta formatet. Nu är de här, fyra röster som ger oss nya perspektiv i kort fiktion; Ismaila Jallow, Tara Mahmoudi-Zadeh, Elsa Rosengren och André Vaara.

 • I helgen var det dags för kortfilmsfestivalen som samlar unga filmtalanger från hela Sverige för att tävla i det som brukar kallas SM i ung kortfilm – Novemberfestivalen. Festivalen utgör en unik årlig mötesplats där filmare och publik kan utbyta erfarenheter, vädra åsikter och knyta nya kontakter över ålders- och regiongränser. I år var Novemberfestivalen ett online-event under två dagar, fullpackat med föreläsningar och spännande gäster och inte minst kortfilmer från landets alla 19 regionfestivaler. De fyra filmer som tävlade vidare från Frame och Västra Götaland kammade hem hela fem priser.

 • I våras hittades ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål utanför Alingsås. Fyndet är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts, inte bara i Västsverige utan i hela Sverige. Under november sker förhandsvisningar av fynden i Göteborg. Nu får besökarna också veta mer om konserveringsarbetet och vägen från mylla till monter. Anmäl dig till en av tiderna via formulären på denna sida. Visningarna är gratis med begränsat antal platser.

 • Två nya dansverk har premiär på Stora Teatern den 10 november. De har arbetats fram i ett nytt produktionsresidens som Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern lanserade i våras. Här lyfter man tre regionala danskonstnärer, Elnaz Paiamani, Mia Hellberg och Marco Wihlborg – men också dans som rör sig inom populärkulturens genrer, till exempel hiphop och street, och kring starka samtidsteman.

 • Varje år delar FilmCloud ut projektstöd i form av stipendium på 25 000 kr till kortfilm eller dokumentär. Denna omgång ger vi oss ut i rymden, besöker Grönland, Londons modellvärld och ett inplastat laboratorium. Vi återvänder också till vår närhistoria där tre systrar förbereder sig för festen med stort F, innan tragedin Backabranden brutit ut, samt hänger med ett emogäng utanför ICA. Tragiskt, komiskt, filosofiskt, personligt och samhällskritiskt, där forskar våra filmskapare.

 • Den svenska musikscenen är levande, mångsidig och högintressant för den globala musikmarknaden. Den 22 oktober öppnar Live Music From Sweden. En digital plattform, med korta konsertfilmer för att artister och musikgrupper ska nå ut snabbare, bredare och stärka sin internationella position.

 • Under torsdag och fredag, 23-24 september, ansvarar vi för programmet på en av Bokmässans tolv scener; Biblioteksscenen, och satsar på ett varierat program som tar upp biblioteksfrågor och biblioteksutveckling ur flera olika perspektiv.

 • I antologin Skapande liv medverkar tio författare som alla är eller har varit fristadskonstnärer i Sverige. Fredagen den 24 september är det boksläpp på Biblioteksscenen under Bokmässan. Boken är ett nytt verktyg för att lyfta frågor kring fristäder, yttrandefrihet och demokrati, och sätter också ljus på konstnärerna och deras arbete. Redaktör är Johanna Lindström, fristadskoordinator på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

 • Lördagen den 18 september fylls den gamla Rexcellfabriken i Dals Långed med kultur. Residenskonstnärer inom metal, folkmusik och slöjd presenterar vad de arbetat med under sin residensperiod i Dalsland. Dessutom blir det BRUK 2021 preview, ett koncept med nyskriven musik, skriven för fabrikslokalens fantastiska akustik, i kombination med konstinstallationer.

 • Under söndagen avslutades fyra dagars Frame filmfestival med traditionsenlig prisutdelning för Västra Götalands alla kortfilmare. Bästa film i kategorin Mellanvikt blev Fruktkött av Perla Heiefort. Tungviktspriset fick Simone Norberg för sin film Bad Lesbian. Daniel Aguirre tog hem prispokalen i kategorin 27+ med filmen Pink Rider. I Konstfilmskategorin vann Maja Lindgren med filmen Dissolve in the ocean and play some chess.

 • Många bibliotek över hela landet och tusentals barn fick ett sommarlov fyllt av läsning, äventyr i det vilda, rollspel, boktips och massa annat skoj.

 • En skedtäljare, en cirkusartist med trädflow, och en trähantverkare som bygger ett hem i skogen – det är de tre slöjdare som kommer att arbeta i Fengersfors 6–14 september. Slöjdresidenset har temat ”skogsklok” och ger arbetsro, arvode och en skog att jobba med. Förvaltningen för kulturutveckling satsar stort på residens, och har under 2021 slöjdare igång även i Göteborg, Rydal och Alingsås.

 • Riksantikvarieämbetet har nu beslutat att bronsåldersfyndet som hittades av en privatperson utanför Alingsås i april kommer att hamna på Lödöse museum. ”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenbock.

 • Nu är vi på jakt efter olika röster och perspektiv som kan stärka mångfalden i svensk kortfilm.

 • Välkommen att botanisera bland höstens program som bland annat bjuder på trolleri, tidningsskapande, kom igång med podcast och en heldag där sinnena får utforska växternas värld. Kurserna är öppna för dig som arbetar inom LSS-verksamhet och anpassad skola, eller i andra verksamheter där du möter personer med olika förutsättningar. Inspiration och kunskap är ledorden!

 • Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu söker vi dig som påbörjat din nästa film!

 • 6 561 handgjorda blommor i järn ligger nu på en pråm i Stora hamnkanalen i Göteborg. De ingår i utställningen Coronablommor, som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Konstnären bakom verket är konstsmeden Geert van der Vossen, som tillverkat blommorna hemma i Broddetorp i Falköpings kommun. Förvaltningen för kulturutveckling har ingått i projektgruppen som gjort det möjligt att flytta och visa verket i Göteborg. Invigningen sker fredagen den 4 juni, utställningen pågår sedan till 15 november.

 • Många famlar i det nya digitala landskap som under pandemin blivit en livsviktig kanal för att visa upp, producera eller konsumera kultur. Men vad gäller rent juridiskt? Kanske funderar du kring vad som gäller när du sänder ett digitalt livearrangemang? Vilka regler och lagar finns? Spelar det någon roll om det är en öppen sändning eller bara inbjudna?

 • Förvaltningen för kulturutveckling utvecklar nu sitt residensprogram AIR Litteratur genom att bibliotek i regionen är värdar för författare under en månad. Fem bibliotek har nappat på en unik möjlighet att stärka sin roll som litterärt centra och arbeta djupare med litteratur som konstform. Under juni till oktober får Borås, Skövde, Skara, Tanum och Åmål besök av en författare som arbetar på platsen, och som också ska möta lokalbefolkningen.

 • Nu är årets Scenkonstdagar barn och unga igång! I år kan ni ta del av ett urval ur Kulturkatalogen Väst i digital form.

 • Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och vänder sig till både allmänhet och bransch. Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar två programpunkter under biennalen, och ingår även i panelsamtal.

 • Ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål har hittats i Alingsås. Fyndet utgörs huvudsakligen av praktföremål för personlig utsmyckning och är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige.

 • Ett unikt bronsåldersfynd har gjorts i Västra Götaland. Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen har på uppdrag av Länsstyrelsen undersökt fyndet i samarbete med forskare från Göteborgs universitet. Det står nu klart att detta är ett av de största och mest spektakulära depåfynden från yngre bronsålder som gjorts i Sverige. Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen bjuder tillsammans med Länsstyrelsen in till en digital pressträff i morgon torsdag 29 april klockan 11.00.

 • Den 13-15 april är det dags att träffas digitalt på mötesplatsen för innovation och kreativt skapande inom film, TV, media och VR; Audiovisual Days. Missa inte en exklusiv master class med XR-drottningen Liz Rosenthal och lyssna på de utvalda projekten till Narrative VR Lab som genomförs av Visual Arena Lindholmen i samarbete med bland andra Västra Götalandsregionen/Förvaltningen för kulturutveckling.

 • Vi har i samarbete med den brittiska publikutvecklingsexperten Heather Maitland tagit fram ett praktiskt planeringsverktyg, en Guide i publikutveckling, för att stödja kulturorganisationer i arbetet med publikutveckling. Guiden lanseras i samband med ett webbinarium med Heather den 6 maj.

 • Äntligen dags – filminlämningen till 2021 års upplaga av kortfilmsfestivalen Frame öppnar 1 april.

 • Vill du vara med i ett nytt regionalt nätverk för litterära arrangörer? Vill du träffa andra arrangörer och bolla tankar, idéer och utveckla gemensamma projekt? Förvaltningen för kulturutveckling är i uppstarten av ett nytt regionalt nätverk för litterära arrangörer i Västra Götaland.

 • Tjörns kommun och Förvaltningen för kulturutveckling utlyser nu KOKO kommunkoreograf 2021–2022. Detta är en unik möjlighet för koreografer eller danskonstnärer att få arbeta i ett dansresidens, i en kommun, under ett helt år. Skicka in din ansökan senast 14 april. 

 • Den 9 februari lanseras Förvaltningen för kulturutvecklings nya hemsida.

 • Centre Stage Online är en webbutbildning som är framtagen för utövare inom scenkonst och musik. Kursen är till för dig som vill utveckla din kommunikation och ditt konstnärliga ledarskap.

 • Jobbar du med scenkonst för barn och unga? Har du eller har du haft en eller flera produktioner i Kulturkatalogen Väst och är i huvudsak verksam i Västra Götalandsregionen? Väntar du otåligt på att få möta din publik igen? Ta chansen att lyfta din föreställning, skaffa nya kontaktytor och berika konstnärskapet med lust och nya insikter. Sök senast 24 mars.

 • För att stödja folkbiblioteken i regionen och öka allmänhetens tillgång till litteratur gav Förvaltningen för kulturutveckling i december 2020 ett ekonomiskt engångsstöd för utlåning av e-böcker. Stödet gavs till kommuner i Västra Götaland som har haft ökade kostnader för e-boklån under pandemin. Den sammanlagda stödsumman var en miljon kronor.

 • Vid jul brukar konsertsalar och kyrkor fyllas med både körsång och publik, men 2020 var ingenting som vanligt. Situationen kring covid-19 har inneburit en stor omställning för körlivet. För att stötta det västsvenska körlivet genom pandemin gav Körcentrum Väst i december 2020 stöd till både körer och körarbetare. Dessutom hade Körcentrum Väst ett finger med i spelet när SVT Göteborg strax före jul sände programmet Hemmakören!

 • Nu öppnar Lödöse museum portarna till en helt ny basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångspunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Du är välkommen att ta del av vår nya utställning på plats när museet öppnar för besökare den 8 juni.

 • Nu öppnar vi portarna till vår helt nya basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångspunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Du är välkommen att ta del av vår nya utställning på plats när museet öppnar för besökare den 8 juni.


Senast uppdaterad: 2021-04-27 13:31