Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Torpa stenhus, Tranemo kommun

Torpa stenhus i höstsol. Byggnaden är i vit sten med mörkt tak och ett klocktorn.
Fotograf: Karin Lundberg

Ett klassiskt slott med spöken och dignande historia.

I sydöstra hörnet av Västra Götaland hittar vi Tranemo kommun och Torpa stenhus. Stenhuset, eller slottet som det också kallas, uppfördes på 1470-talet av riksrådet Arvid Knutsson och ligger vackert beläget vid sjön Åsunden (där Sten Sture ju fick sina ben avskjutna på 1500-talet).

Under 1500- och 1600-talet byggdes slottet ut till det vi ser idag. Därinne finns en välbevarad riddarsal i renässansstil med tak- och väggmålningar. Det var från Torpa stenhus Gustav Vasa hämtade hem sin tredje hustru Katarina Stenbock, vars familj släkt bebodde Torpa under en tid. Slottet har aldrig sålts för pengar utan enbart skiftat ägare genom arv. Dagens ägare är sonsons sonsons sonsons dotterdotters sonsons sondotters dottersons son till slottets uppförare Arvid Knutsson.

Torpa stenhus är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från medeltiden, av typen enkelhusborg. Dessa byggnader uppfördes ursprungligen som försvarsanläggningar och bestod av ett fyrkantigt stenhus med tak. Arkeologiska undersökningar har visat att slottet brann ned under det nordiska sjuårskriget på 1560-talet, men sedan återuppfördes tio år senare med nya tillbyggnader, bland annat det nuvarande trapptornet och det tillhörande kapellet.

Liksom många gamla slott omgärdas såklart Torpa av spökhistorier, bland annat den om den inmurade flickan.

Källor

  • Torpa stenhus webbplats
  • Länsstyrelsen i Västra Götalands län/Bohusläns museums förlag. 2016. Hus, människor, minnen - om byggnadsminnen i Västra Götalands län 

Hitta hit

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Tranemo kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.


Senast uppdaterad: 2021-07-21 13:37