Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Spinneriet i Rydal, Marks kommun

Rydals spinneri och museum. En vit stenbyggnad med mörkt tak och ett klocktorn.
Fotograf: Magnus Larsson

Vattenkraft & arbetarhistoria i textilindustrins vagga.

I denna industrihistoriska kulturpärla från 1853 är maskinparken i stort sätt oförändrad sedan 1940-talet. Traktens tradition av vävning som hemindustri lade grunden till Sveriges äldsta bevarade spinneri, som anlades på initiativ av förläggaren Sven Erikson.

I Rydal fanns den nödvändiga vattenkraften från Viskan. Denna möjliggjorde att spinneriet fick elektrisk belysning redan år 1882. Detta var första gången i Sverige som elektricitet för inomhusbelysning producerades med hjälp av vattenkraft.

Erikson var en av ett trettiotal förläggare på 1840-talet, och hade 1 500 väverskor i sin verksamhet. När bomullsgarnet började användas blev de rika böndernas makt avgörande för utvecklingen i området. De hade kapital att köpa stora mängder av det importerade garnet och fördelade det sedan till väverskor som vävde handdukar, dukar, skjort- och förklädestyger.

Mer om spinneriet på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv.

Spinneriet i Rydal på Prisma Västra Götaland.

Hitta till Spinneriet i Rydal

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Marks kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

I Marks kommun finns även mycket vacker natur att upptäcka. Missa inte:


Senast uppdaterad: 2021-08-25 11:32