Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Arkeologisk uppdragsverksamhet och konservering

En kvinna med gul varselväst och blå bygghjälm sitter på knä och arbetar med ett föremål som är delvis dolt i jorden.

SVK har mångårig erfarenhet av nära samarbete med arkeologer och av att konservera arkeologiska fynd i alla materialkategorier. Vi har tillgång till röntgenutrustning och laboratorium i våra rymliga lokaler men vi kan också arbeta på fältet, oavsett om fyndhanteringen sker på land eller i vatten.

SVK har mångårig erfarenhet av att konservera arkeologiska fynd och av nära samarbete med arkeologer. Länsstyrelsen är den myndighet som tar ställning till vilken arkeologisk institution eller företag som kan genomföra en undersökning med vetenskaplig god kvalitet. I en sådan undersökning ingår hantering, omhändertagande och fortsatt bevarande, det vill säga konservering av fynd från den undersökta platsen.

Vi hjälper till att upprätta en professionell fyndstrategi till den arkeologiska undersökningsplanen utifrån gällande föreskrifter och lämnar kostnadsförslag på fältmedverkande och konservering.

Fältkonservering

Vid större eller komplexa undersökningar kan vi arbeta på plats med fältkonservering. Konservatorn tar hand om upptagning och hantering av fynd i fält och utför ”första hjälpen” när det behövs. Våra arkeologiska konservatorer kan bistå vid fältarbete på såväl land som i vatten. Vi undervisar också i fyndhantering för verksamma arkeologer och har mångårig vana av att etablera fungerande stationer för omhändertagande av fynd i fält.  Vi kan också vara behjälpliga med provtagning av fynd för vidare analys.

Fortsatt bevarande - konservering

Vi har stor erfarenhet av arkeologisk konservering och konserverar och restaurerar arkeologiska fynd i alla materialkategorier. Våra lokaler och vår utrustning är lämpliga för att ta hand om både stora och små föremål.

Vi har möjlighet att utföra vissa materialanalyser i vårt eget laboratorium. Vi samarbetar också nära med andra naturvetenskapliga laboratorier för mer avancerade instrumentella analyser på tillvarataget material.

SVK har egen röntgenutrustning och vi röntgar generellt sett alla metallfynd för att få så mycket information som möjligt om fynden (föremålstyp, materialslag, sammansättning etcetera), men också för att se hur nedbrutna de är. Röntgenbilderna kan sedan användas som dokumentation, som hjälp vid prioritering inför konservering och vid själva framtagandet/rengöringen av fynden.


Senast uppdaterad: 2021-12-09 13:52