Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Göteborgsportar

En person i mörkblå arbetskläder sitter på en byggnadsställning och fernissar en trädörr med gula glas. Hen håller en pensel i höger hand och en burk färg i vänster.

Runtom i Göteborgs stad kan du se en mängd vackra träportar. Kanske har SVK:s träkonservator Morgan Denlert varit där och gjort dem ännu vackrare!

Annedalsseminariet

För närvarande arbetar Morgan, tillsammans med konservator Julio Amorim med dörrarna på Annedalsseminariet. Byggnaden uppfördes 1876. År 1912 höjdes byggnaden med ytterligare två våningar och dörrarna kom troligen till vid den tiden. Byggnaden har två entréer mot Övre Husargatan, och ytterligare tre dörrar på baksidan av byggnaden. Framför byggnaden, ut mot Övre Husargatan ligger den vackra lilla Seminarieparken!

Slipa och fernissa

Vad gör då konservatorerna med dessa dörrar? Beslag, handtag och skyddsplåtar tas bort för att enklare kunna arbeta med dörrarna. Självklart får även alla dessa detaljer en översyn. Sedan skrapas den oljefernissa som finns på dörrarna bort och dörrarna slipas. Trasiga delar ersätts med nya som passas in och lösa träflisor limmas fast. När dörrarna väl är ”rena” så fernissas de med upp till sex lager. Så småningom återmonteras också alla bearbetade beslag, handtag och liknande.

Tidigare portar

Genom åren har Morgan och flera av hans konservatorskollegor på SVK arbetat med många av stadens portar. Exempel är Börsenhusets fem portar (Gustav Adolfs torg), HDK:s entré samt gamla Barnsjukhuset.

Arbetet med Annedalsseminariets portar utförs på uppdrag av HIGAB.


Senast uppdaterad: 2021-10-03 14:36