Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fallet med det försvunna konstverket

Tre foton visas; längst till vänter en skulptur i form av ett kvinnoben med en spiral runt. Benet ser ut att komma från en skyltdocka och är sprejmålat. Det sitter fast i ett betongfundament. Den andra bilden visar en närbild på det tomma betongfundamentet. Den tredje bilden visar skulpturen i sin nya monter. Montern är som en svart pelare med benet innanför glas.
Från vänster till höger; en skulptur i form av ett ben fastsatt i ett betongfundament, det tomma betongfundamentet och skulpturen i sin nya monter.

I december 2017 försvann en skulptur av Kjartan Slettemark från Handelshögskolan i Göteborg. Den återfanns och monterades sedan tillbaka av konservatorer från SVK i januari 2018. Men, i slutet av 2018 var det dags igen, konstverket försvann en andra gång! Efter att det så småningom återfanns fick konservatorerna på SVK åter ställa i ordning det.

Den andra stölden

Den andra gången Kjartan Slettemarks skulptur ”Visst é jag läcker” försvann från sin plats på Handelshögskolan i Göteborg var i början av december 2018. Skulpturen har formen av ett kvinnoben och stod på ett betongfundament. Ägare till konstverket är statens Konstråd. Vid båda stölderna bröts konstverket loss från betongfundamentet.

Återfunnen

En dryg månad efter stöld nummer två hörde en privatperson av sig och berättade att hen hittat konstverket. Benet hittades i en plastsäck på en innergård. Statens Konstråd polisanmälde stölden – men det fanns en viss osäkerhet kring om det var en äkta stöld eller ett busstreck som gått för långt. Rent juridiskt var det en stöld – men frågan var hur planerad den var.

Hos konservatorerna

När skulpturen försvann för andra gången försvann också den stålfjäder som var runt den. Konstverket kom sedan in till Studio Västsvensk Konservering för restaurering. En ny fjäder av aluminium lackerad med vinylfärg tillverkades av en konstnär. Verket fick en ny montering, med en låsbar monter, för att försvåra eventuella ytterligare stölder. Förhoppningsvis får konstverket vara kvar på sin plats nu!


Senast uppdaterad: 2021-02-10 15:04