Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En massa mässhakar!

Bilden är sammansatt av tre foton som visar olika delar av en violett mässhake i sammet. Den har dekorationer i form av guldband. På bröstet ett mycket vackert broderi med blomslingor och texten "ihs". På ryggen är ett konstfullt broderat lamm.

Påsken är kristendomens mest centrala högtid – vad passar då bättre att uppmärksamma, än en av de bortåt femhundra mässhakar som genom åren passerat SVK:s textilkonserveringsateljéer?

Mässhake med Guds lamm

Den violetta mässhaken på bilden är av silkessammet med reliefbroderier som bland annat föreställer det liggande lammet (Guds Lamm/Angus Dei), vilande på ett kors och de sju sigillens bok.

Mässhaken är sydd hos Göteborgs Paramentförening, Göteborg, som bildades 1883 och lades ned år 1897. Parament står för ”kyrklig textil”. Just denna mässhake tillhör Partille kyrka. Den används bland annat under fastan och i påskveckan.

Liturgiska färger – violett

Under kyrkoåret används fem olika färger som symboliserar olika egenskaper. Violett är eftertankens och botgöringens färg och används främst under fastan (Fastetiden), från Septuagesima till och med Dymmelonsdagen.

Septuagesima är latin för "den sjuttionde", och infaller 64 dagar före påsk Dymmelonsdagen kallas onsdagen före påsk, vilken infaller under stilla veckan, och är dagen då påskfriden inleddes.

Symbolerna på mässhaken

IHS = kristusmonogram (Jesus Hominum Salvator /Jesus, människornas frälsare, på latin, men även de tre första bokstäverna för Jesus på grekiska: iota, eta, sigma).

Det liggande lammet = När lammet vilar på ett kors och de sju sigillens bok symboliserar det den kristna trons seger på domedagen. Guds lamm eller Angus Dei på latin.


Senast uppdaterad: 2021-02-10 15:01