Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Melodier vid Torget

Vävnaden Melodier vid torget (1935-39) hänger i Göteborgs konserthus foajé där den täcker hela 60 kvadratmeter. Här kan du se filmen om arbetet med väven som pågick på Studio Västsvensk konservering år 2015.

Konstverket, ”Melodier vid torget” formgavs av Sven X-et Erixon och är nästan 60 kvadratmeter stor. Den är vävd i traditionell gobelängteknik i ett stycke, av ull och lin, och tillverkades under ledning av textilkonstnär Barbro Nilsson mellan åren 1935 och 1939.

Rengjord, lagad och monterad

Vävnaden får ses som en av Sveriges största och förnämsta vävnader som smyckar en av Göteborgs stora representativa byggnader. Bildvävnaden har genomgått en konserveringsteknisk traditionell rengöring, lagning och montering. I samband med konserveringen har väggen försetts med en höj- och sänkbar upphängningsanordning, samt fått ett nytt draperi som ska förhindra blekning från dagsljuset.

Uppdraget

Arbetet utfördes av Studio Västsvensk Konservering (SVK) i Göteborg som är ett resurscentrum och som tillhör natur- och kulturarvsförvaltningen Västarvet i Västra Götaland. Uppdragsgivaren var Higab, ett fastighetsbolag inom Göteborgs Stad, som ansvarar för Göteborgs mest betydelsefulla kulturbyggnader, bland annat Konserthuset, där vävnaden hänger.


Senast uppdaterad: 2021-02-10 15:01