Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mässhaken från Johanneberg

En kvinna sitter vid ett arbetsbord och syr. Bakom henne hänger flera mässhakar. De flesta i tiner av guld och vitt. Till vänster om kvinnan står en vit plastkorg med material.

Vid invigningen av Johannebergskyrkan 1940 skänktes en uppsättning om två mässhakar och ett antependium till kyrkan. De var tillverkade på Licium av Sofia Widén.

När de två vita mässhakarna kom in till SVK 2011 var de i så dåligt skick att de inte längre gick att använda. De var vinfläckade och hade omfattande bristningar i axelpartiet. Den ena arkiverades som ett historiskt dokument och den andra genomgick en omfattande renovering för att kunna användas på nytt. 

Nytryck av tyg

För att ge mässhaken samma uttryck som originalet och för att den skulle stämma in i miljön så trycktes ett tyg upp på Tobex AB i Borås, med originaltyget som förlaga. Strukturen gick förlorad, men mönster och färgåtergivning kunde återskapas. En ny mässhake konstruerades i det nya tyget, enligt originalmönstret. Broderierna klipptes bort från den gamla mässhaken och sömnadskonserverades och förstärktes. Sedan flyttades de över till den nya mässhaken. Banden runt kanterna sprättades loss och syddes åter, med fem parallella prydnadsband blev det cirka 25 meters handsömnad bara där (!). Strålarna runt broderiet på framsidan och runt halslinningen rekonstruerades i viss mån där materialet var för nedbrutet för att kunna återanvändas.

Återinvigningen

Mässhaken återinvigdes till adventsfirandet i Johannebergskyrkan 2011. Den återförenades då med antependiet i det kyrkorum som den ursprungligen var skapad för. Den mässhake som inte har åtgärdats har fått en skyddsförvaring i kyrkan. Så här omfattande renoveringar är ovanliga, och kunde göras just för att det fanns en andra mässhake som kunde sparas. På det viset har man både kunnat spara det historiska originalet och skapa ett nytt som fungerar väl för församlingen att använda, i sitt historiska sammanhang.

Referensprojekt 2011


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:59