Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Konservering på Tofta herrgård

Ett vävt tygstycke ligger på ett bord. Det är fastnålat vid underlaget med fina tunna nålar. På tyget är rosa blommor och blå blad broderade.

I Tofta herrgårds matsal pryds väggarna av broderade linnetapeter. De är väldigt vackra, men smutsiga, nedbrutna och har materialbortfall. I slutet av 2017 monterades tapeterna ner och togs till SVK för att rengöras och konserveras efter att ha hängt uppe i över 100 år.

Tapeterna är handvävda i lin och handbroderade i lin och bomull i Blekingesöm. Tapeterna sägs ha beställts efter att dåvarande ägarna varit på Baltiska utställningen i Malmö 1914 och sett utställda blekingska broderade hängkläden. Broderierna utfördes enligt uppgift av Blekinge läns hemslöjd.

På SVK får tapeterna fotograferas, rengöras och behandlas för att reducera de oxiderade nedbrytningsprodukterna i linnet. Därefter ska de sömnadskonserveras och monteras för att kunna återmonteras på Tofta i vår.

Det är många konservatorer inblandade i arbetet, textilkonservatorer Heidi Åberg Berthelsen, Rebecka Karlsdotter och Katarina Olars samt målerikonservator Ann-Marie Mild och träkonservator Morgan Denlert.


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:55