Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Metallkonservering

I bildens förgrund syns huvudet på en lamaskulptur i metall. Bakom laman står en person med munskydd och ljusblå latexhandskar som penslar något på lamans huvud.

En metallkonservator arbetar främst med rengöring och stabilisering för att bromsa nedbrytningen av metallföremål. Föremålen kan utgöras av allt från kyrkliga metaller till stora utomhusskulpturer.

Rengöra och skydda

Metaller finns överallt omkring oss, och alla metaller korroderar; järn rostar och brons och andra kopparlegeringar ärgar. Salter, smuts, fukt, luftföroreningar och ovarsam hantering är faktorer som medverkar till nedbrytningen av metaller. Konservering innebär att bromsa denna nedbrytningsprocess, till exempel genom att avlägsna korrosion och rengöra dem från smuts. Genom att behandla metallen med vax eller annan ytbehandling kan man sedan skydda dem från yttre påverkan för en tid.

SVK konserverar alla sorters metallföremål: Stora skulpturer utomhus, kyrkliga metaller som ljusstakar och nattvardskärl samt konsthantverk och antikviteter, men även byggnadsrelaterade metaller som trappräcken eller staket.

Vi genomför inventeringar på plats ute på museer, i och runt kyrkor samt hos kommuner och andra institutioner som förvaltar föremål eller byggnader. Därefter ger vi förslag på åtgärder och förebyggande eller aktivt konserveringsarbete.   

Välkommen att kontakta oss!

Lina Hedberg

Telefonnummer:
Kontor: 010-441 43 32, Mobil: 0700-85 28 98

Epost:
lina.hedberg(at)vgregion.se


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:41