Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vattendränkta fynd från Birka

Två konservatorer arbetar med att förebereda fynd för fotografering. Fotografen tar bilder på föremålen. Allt i fotoateljén.

År 2018 påbörjades konserveringen av nära tusen vattendränkta fynd som grävts fram under de marinarkeologiska undersökningarna vid Birka mellan 2010 och 2014. Det är ett fantastiskt material för en konservator att arbeta med, då det rör sig om välbevarade fynd av mycket varierande slag.

Många sorters föremål

I fyndmaterialet finns bärnstenspärlor, spelbrickor, knävlar, träskålar, tjärsvabbar, tränaglar, textilier, drev, nätstickor och mycket, mycket mer. Fynden fotograferas först i dokumentationssyfte och rengörs sedan försiktigt. De vattendränkta träföremålen lindas in i polyestervadd och läggs i ett nät för att impregneras i en stor tank med polyetylenglykol under omkring 1,5 till 2 år. Därefter kommer de att vakuumfrystorkas och efterbehandlas innan de får komma tillbaka till Sjöhistoriska museet i Stockholm där de kommer ifrån.

Vad är en knävel?

Vet du förresten vad en knävel är? Följ denna länk, för att se fyndnummer 61 från Birka och få det förklarat för dig.


Senast uppdaterad: 2021-02-10 14:54