Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Abramović ben frystorkade på SVK

  • På en blå platspåse ligger några stora, blodiga djurben.
    Bild 1 av 3
  • En stor mängd frystorkade djurben.
    Bild 2 av 3
  • En människa i en vit särk sitter på en hög med blodiga ben.
    Bild 3 av 3

Studio Västsvensk Konservering fick i oktober 2017 en lite udda förfrågan, nämligen om vi kunde vakuumfrystorka 200 kilo och enzymbehandla 500 kilo slaktavfall i form av koben. Frågan kom från Moderna museet i Stockholm som planerade konstutställningen Marina Abramović – The Cleaner.

Benen behövs till Marina Abramović verk Balkan Baroque, som utgörs av en installation, foton och rörliga bilder. Verket uppfördes ursprungligen på Venedigbiennalen 1997 och är konstnärinnans reaktion på kriget i Bosnien. I originalverket sitter konstnärinnan själv mitt i en hög av ruttnande ben och försöker tvätta bort blod från dem. Hon vill likna detta eviga tvättande vid det omöjliga att tvätta bort alla hemska handlingar och minnen från ett krig. Tredje bilden i bildspelet är tagen i samband med performancen 1997.

Abramović är delaktig

För att ge besökaren denna upplevelse vill man på Moderna museet naturligtvis komma så nära originalverket som möjligt. Av bland annat arbetsmiljöskäl vill man dock inte gå lika långt och använda färska ben i installationen, men konstnärinnan är själv högst delaktig i utformningen av hennes verk på museet och har godkänt alternativet.

Kött på benen

Benen som behandlats med enzymer på Göteborgs naturhistoriska museum är helt rena och kommer utgöra större delen av benhögen. Ben som vakuumfrystorkats på Studio Västsvenk Konservering, ska draperas över den stora benhögen, eftersom de fortfarande ser färska ut och har kött och fett kvar. Benen som vakuumfrystorkas lackas, dels för att behålla färg och dels för att göra dem något mer oattraktiva för skadeinsekter och något mer motståndskraftiga för eventuell hög luftfuktighet.

Motbjudande leverans 

I januari kom slaktarens bil och lämnade av 700 kilo ben. Mängden ben gjorde leveransen rätt motbjudande, men efter veckor i vakuumfrystorken respektive i enzymbehandling var benen både torra och relativt luktfria. Det återstår dock att se hur det blir med lukten på sikt.

Utställningen på Moderna museet invigdes den 18 februari och kommer att kunna ses under tre månader. Därefter planerar man för att utställningen ska gå ut på turné.

Läs mer om utställningen och konstnären här:


Senast uppdaterad: 2021-02-10 14:55