Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Konservering av olika material

Vi ser uppifrån en kvinna som arbetra med konserveringen av en galjonsfigur i trä. Galjonsfigurens detaljer går inte längre att urskilja, den är nött och sliten. Men det syns att det är en människofigur.

Konservera betyder bevara, och att konservera kulturhistoriska föremål, byggnader eller miljöer innebär att bromsa nedbrytning av materialet.

Konservering görs antingen genom aktiva ingrepp i föremålet, till exempel att avlägsna korrosionsprodukter, eller genom att kontrollera den omgivande miljön så som att luftfuktigheten inte är för hög eller för låg.

Restaurering

Restaurera betyder återställa, och kan behövas för att göra föremålet brukbart eller hanterbart, eller för att åstadkomma en visuell förståelse. Det kan till exempel vara att ersätta ett skadedjursangripet ben på en byrå, eller att retuschera en målning där färgen har flagnat bort. I många fall krävs både konservering och restaurering, men olika föremål kräver olika behandling. Våra konservatorer är specialiserade inom många olika material och har lång erfarenhet av att bedöma skador och åtgärdsbehov. Här kan du läsa mer om våra olika specialiseringar och inriktningar.


Senast uppdaterad: 2021-07-15 15:28