Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Papier-maché

Två händer formar pappersmassa som finns i en vit hink och en stålkastrull

Material:

  • Tidningspapper
  • Tapetklister
  • Hink
  • Mixerstav
  • Trä- och hobbylim
  • Stomme

Gör så här:

Riv tidningspappret i så små bitar som möjligt. Lägg bitarna i en hink och häll över kokande eller hett vatten, så att allt papper är täckt. Låt stå över natt. Nästa dag häller man bort en del av vattnet och använder mixerstav eller köksassistent för att åstadkomma en finfördelad pappersmassa. Sila massan, så att allt överflödigt vatten kan rinna av. Arbeta ner två till tre matskedar tapetklisterpulver och eventuellt ett par matskedar trälim i massan. Låt papier-machén stå ytterligare i en halvtimme innan användning. Massan kan kavlas och läggas i cirka 1cm tjockt lager på stommen. Tryck fast massan ordentligt. Det är enklast att arbeta med en stomme i kartong. Pensla gärna på ett tunt lager trälim innan pappersmassan läggs på. Stommar i hönsnät måste täckas först med några lager papper, så att massan har en grund att fästa på. Låt torka i minst en vecka. Grunda, måla och lacka sedan.

Övriga tips:

  • Papier-maché får ofta en skrynklig yta efter torkning. Man kan undvika detta genom att krama ur så mycket vatten som möjligt ur massan innan man tillsätter klisterpulvret och limmet. Pappersmassan blir då lite mer svårarbetad, men tar man små portioner i taget går det alldeles utmärkt. Spricker pappersytan under torkningen är det ett tecken på att massan innehöll för mycket vatten.
  • Små ojämnheter i den torkade ytan kan man antingen slipa bort (om de är väldigt små) eller släta till med nytt papier-maché eller snickerispackel.
  • Eftersom papier-maché är ett mycket egensinnigt material är det spännande att använda inom fritt skapande av experimentell karaktär. Vill man ha lite mer kontroll över resultatet och ytstrukturen kan papiercaché vara ett mer överskådligt och lätthanterligt alternativ. Det kräver dessutom mindre förberedelser.

Senast uppdaterad: 2022-02-15 11:52