Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Måla i plastfolie

Flera händer trycker på plast som täcker över gul, röd och blå färg

Material:

  • Tjock genomskinlig plastfolie
  • Pakettejp
  • Temperafärger (blå, gul, röd)

Gör så här:

Vik en bit plastfolie till hälften och tejpa igen två av de tre öppna sidorna. Det är viktigt att de är tätt slutna utan hål eller mellanrum. Öppna påsen och häll i en stor färgklick av varje färg. Se till att färgklickarna ligger en bit ifrån varandra. Tejpa igen även den öppna sidan. Nu kan färgerna fördelas och blandas fritt genom att man gnuggar på folien.

Övriga tips:

  • Vill man experimentera med olika blandningar, är det bra att använda grundfärgerna (blå, gul, röd). Av dessa kan regnbågens alla färger blandas. Man kan även arbeta med bara två färger, till exempel svart och vit.
  • Är man mycket nöjd med sin plastpåsemålning, kan man försiktigt klippa upp folien, dra isär över- och undersidan och göra ett avtryck på ett stort pappersark.
  • En variant är att använda textilfärg istället för temperafärg och trycka plasten på tyg.
  • Det som utmärker denna teknik är att den ger möjlighet att experimentera med flytande färg utan att behöva ha direkt kontakt med den. Den är instängd i plastpåsen och på det sättet begränsad i sin egenskap att kunna fördela sig överallt. Samtidigt är färgerna fritt rörliga inom ”ramen” och både syns och känns genom plastfolien. Denna ”trygghet” kan minska rädslan och på så sätt sätta fart på experimentlusten.

Senast uppdaterad: 2021-07-19 11:24