Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Centre Stage - för en jämställd scenkonst

Centre Stage är ett europeiskt samarbetsprojekt som vill främja villkoren för konstnärligt verksamma kvinnor inom scenkonst. Vi vill med detta projekt vara med och bidra till en förändring på både individuell och strukturell nivå för kvinnliga scenkonstnärer i Europa.

Centre Stage är medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa. Det är ett samarbete mellan Förvaltningen för kulturutveckling , Theatre Forum (Irland) och La Escuela Pública de Formación Cultural de Andalucía (Spanien). Projektet startade i september 2019 och pågår till 2023.

Inom ramen för projektet har vi bland annat tagit fram en webbutbildning för utövare inom scenkonst och musik, och en kortfilm med intervjuer som ska fungera som diskussionsunderlag på arbetsplatser. 
Kursen, filmen och mer information hittar du på projektets egen hemsida. Välkommen dit!

Centre Stages hemsida

Ett projekt i tre delar

Centre Stage | Online

Centre Stage Online är en helt ny webbutbildning som är framtagen för utövare inom scenkonst och musik. Kursen är till för dem som vill utveckla sin kommunikation och sitt konstnärliga ledarskap. Centre Stage Online består av tretton videoföreläsningar med tillhörande praktiska övningar och en går kursen helt i sin egen takt, kostnadsfritt och utan förpliktelser.

Kursen har ett tydligt genusperspektiv och vi problematiserar genomgående de maktstrukturer och rådande normer i samhället och scenkonstbranschen. 

Kursledare är Heather Maitland (England), kulturkonsult med flerårig erfarenhet av strategisk marknadsföring och publikutveckling, och Erna Sundqvist (Sverige), utvecklingskonsult med lång erfarenhet av reflekterande utvecklingsarbete inom kulturorganisationer.
Under kursens gång möter deltagaren också flera olika representanter från scenkonstbranschen, både från utövare och uppdragsgivare.

Nyfiken?

Gå direkt till kursen Centre Stage Online här

Centre Stage | Programming for Diversity

Den här delen av Centre Stage projektet handlar om att skapa förändringar på ett strukturellt plan. Med projektet agiterar vi för en jämställd scenkonstbransch. Vi erbjuder föreläsningar och konferenser på ämnet i de tre partnerländerna under projektperioden. Vi har även producerat en kortfilm med intervjuer med representanter från branschen, tänkt att fungera som diskussionsunderlag vid möten och sammankomster. Filmen finns tillgänglig med undertexter på fem olika språk – engelska, svenska, spanska, franska och tyska. Filmen finns också uppdelad i fem kapitel som kan användas fristående.

Välkommen att ladda ner filmen, dela och använda precis som du vill! 

Gå direkt till filmen Reflektioner över jämställdheten i scenkonstbranschen här

Centre Stage | Core

Centre Stage Core är en kurs för professionellt verksamma kvinnliga scenkonstnärer som vill utveckla sin kommunikation och sitt konstnärliga ledarskap. Det är en unik chans för 24 deltagare – åtta vardera från partnerländerna Sverige, Spanien och Irland – att gå en kurs skräddarsydd utifrån scenkonstnärers behov. Deltagarna får handledning i kommunikation, självinsikt och ledarskap – allt utifrån ett genusperspektiv.

Syftet med kursen är att ge deltagarna verktyg att utveckla ett professionellt, framgångsrikt konstnärligt arbete samt vidga kontaktnätet till såväl kollegor som arrangörer. Kursträffarna ges i Sverige, Spanien och på Irland och sista träffen på valfri plats i Europa.

Läs mer om Core på Centre Stages hemsida

Våra partners

Vi arrangerar det medfinansierade EU-projektet Centre Stage tillsammans med två partners. Den ena är Theatre Forum på Irland och den andra är Agencia Andaluza de Instituciones Culturales i Spanien.

Theatre forum är en medlemsorganisation för professionell scenkonst i Irland. 

Agencia Andaluza de Instituciones Culturales är en kulturförvaltning i regionen Andalusien under det regionala kulturdepartmentet.

Centre Stage

Besök vår hemsida! Här finns all information om projektet.

Medfinansierat av EU-programmet Kreativa Europa

Projektet Centre Stage är möjligt att genomföra då vi beviljats stöd genom medfinansiering från EU-programmet Kreativa Europa. Kreativa Europa är Europeiska kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna under 2014-2020. Kreativa Europa erbjuder möjligheter för europeiska aktörer inom konst och kultur samt media att samarbeta internationellt och nå ut till en internationell publik.

Kulturrådet är tillsammans med Filminstitutet Sveriges kontaktkontor för programmet i Sverige. Välkommen att läsa mer här.

Kristina Johansson

Projektkoordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Jennie Wilhelmsson Hedeborg

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-03-08 11:58