Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Det som är bra för några få är ofta bra för alla

Det är långt ifrån självklart för alla att gå in i ett främmande rum, eller att uppleva något man inte är förberedd på. För en del är det helt otänkbart. Tillgänglighet är inte bara trösklar och trappor, det handlar också att göra det möjligt för personer med kognitiva svårigheter att ta del av samhället. Upplägget för techformance gör det möjligt att förbereda sin upplevelse. Verktygen har inte bara konstnärliga fördelar utan kan alltså användas för att fler ska få uppleva scenkonst. Och det som är bra för några få, är ofta bra för alla.

Med kognitiva svårigheter menas de utmaningar som ryms inom neuropsykiatriska funktionshinder/-variationer, NPF. Adhd, autism och Tourettes syndrom är några av de vanligaste diagnoserna. Personer med dessa funktionsnedsättningar har en annorlunda kognition, det vill säga de tänker och uppfattar information, och upplever och bearbetar sinnesintryck på ett annorlunda sätt. Som med mycket annat är det stora variationer mellan indivier. Även bland människor som aldrig får diagnos kan det finnas utmaningar som liknar dessa.

I de digitala verktyg som tas fram inom Techformance kan man lägga in information om till exempel lokal och handling, möta karaktärerna i föreställningen och få svar på andra frågor. Detta kan hjälpa de barn och unga som behöver förbereda sin upplevelse – diagnos eller inte.

Mer läsning om neuropsykiatriska funktionshinder

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Riksförbundet Attention

Autism- och aspergerförbundet


Senast uppdaterad: 2022-01-13 15:40