Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vad är techformance?

Vad är egentligen en techformance? Och vem kan framföra en? På den här sidan får du svar på det.

Techformance är en arbetsmetod som framför allt scenkonstbranschen kan använda sig av för att skapa föreställningar med interaktiva element. Techformance levererar ett flertal olika digitala verktyg som du som sätter upp en techformance kan välja och vraka bland.

Om du vill sätta upp en techformance loggar du på techformance.se och börjar arbeta (än så länge är techformance i projektfas och inloggningen är därför ännu inte öppen). Du kan använda ett manusverktyg där du enkelt kan bygga en berättelse med olika vägar fram. Du ger publiken möjlighet att själva välja hur historien ska utvecklas. I det webbaserade verktyget kan du också arbete med det vi kallar prolog och epilog. I prologen kan  du ge publiken information om föreställningen i förväg eller till och med låta den börja i skolsalen eller hemma i soffan. Du kan ladda upp intervjuer med skådespelare, visa vägen till teatersalongen eller var man ska hänga av sig kläderna när man kommer. Du kan också ge bakgrundsinformation till berättelsen som helhet eller de delar du själv väljer ut. Här sätter endast din egen fantasi gränsen.

I epilogen kan du ge publiken möjlighet att fortsätta prata om vad den upplevt. Kanske finns det moraliska dilemman i de val man gjort som kollektiv eller individer och som fått effekt på berättelsen? Kanske är berättelsen inte slut i och med att ridån i salongen går ner? Det kanske finns en twist som publiken måste uppleva när den kommit hem eller så erbjuder du publiken att få se resultatet av de val man inte gjorde.

I en techformance väljer du själv vilka delar du vill använda. Vissa berättelser kräver fler, andra färre. Vissa publiker kräver mer, andra mindre.

Med utgångspunkt i publikens tekniska och sociala förutsättningar ger en techformance mötet med teater en ny form och betydelse, ökar den interaktiva graden och agensen, det vill säga känslan hos publiken att den kan påverka innehållet i sin teaterupplevelse. Inte helt olikt upplevelsen i ett digitalt rollspel. Det bidrar till att öka intresset hos en generation som lärt sig att underhållning går att påverka.

Vem kan framföra en techformance?

Vem som helst som framför ett evenemang kan göra en techformance. Under projektets första två år har vi främst fokuserat på teater - men vi kan se att många olika verksamheter kan använda sig av techformance för att förbereda sina målgrupper, fördjupa kunskap eller erbjuda ytterligare underhållning, information eller riktlinjer.

För vem är techformance?

Techformance är för alla, men kanske särskilt för barn. Barn av samtiden växer upp i en värld där underhållning går att påverka. Och i en techformance ges arrangören möjlighet att i sin tur ge publiken möjlighet att påverka. Techformance är också särskilt användbart för barn (eller vuxna) med särskilda behov av att kunna förbereda sig på en upplevelse i exempelvis en teatersalong.

I samarbete med Allmänna Arvsfonden

Techformance är ett projekt som gjorts möjligt genom medel från Allmänna Arvsfonden och drivs av Förvaltningen för kulturutveckling inom Västra Götalandsregionen. Projektet pågår mellan 2019-2022.

Paul Löwen-Åberg

Koordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Helena Rung

Musikproducent Barn och Unga
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Ann-Charlotte Eldh

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-08-10 10:22