Broderiuppropet Djur & odjur

Slöjd stillar oro. Det är både vetenskapligt bevisat och upplevt av oss som håller på.
Två timmar i vävstolen eller vid hyvelbänken skingrar tankarna och lugnar nerverna. I oroliga tider behöver vi slöjden mer än någonsin. Genom Djur & odjur hittade vi ett sätt att slöjda tillsammans trots att vi inte kunde träffas fysiskt.
Att slöjda är inte bara lugnande, det är roligt också. Roligast av allt är att slöjda tillsammans. Hur gör vi då när vi inte längre kan träffas i våra föreningar, på slöjdcaféer, syjuntor och täljträffar?
Vi valde att göra ett gemensamt broderi, såklart! Nu ger sig resultatet ut på turné. Här hittar du mer detaljer om detta.
Längre ner på sidan hittar du länkar till intervjuer som vi gorde med personer som arbetar med broderi och länk till nyhetsbreven som vi skickade ut under projektet.
Temat blev djur och odjur. Tolkningen var fri.
Över 800 personer anmälde sig till projektet och fick en lapp vitt kläde i stoleken av ett A5 kuvert hemskickat. De hade sedan ungefär tre månader på sig att brodera och skicka tillbaka sitt borderi. Hur man valde att bearbeta lappen var upp till den egna fantasin och allt var möjligt så länge 1 cm i varje sida lämnas för sömsmån. Det är med gladje vi har sett hur deltagarna tog ut svängarna med applikationer, stygn och färg.
När vi fick tillbaka alla lapparna eller i alla fall över 600 lappar fick textilkonstnären Erik Torstensson ta över och tänka ut hur vi skulle få ihop ihop alla djur & odjur till ett stort kollektivt verk. Den 20 och 21 fick han hjälp av ett antal volontärer för att sy samman lapparna till 9 stycken vepor och drygt 20 solitärer.
Nu ska verket turnera runt hela Sverige med start i Lidköping på Vänermuseet i september. Än återstår en hel del detaljer i turnéplanen men vi vet med säkerhet att den kommer att fortsätta till Luleå och visas där från och med den 7 oktober. Vill du boka in utställningen kontaktar du kristina.brandt@vgregion.se
Hemslöjdsföreningar i Västra Götaland
Djur & odjur är ett projekt som görs av hemslöjdsföreningar och förbund i Västra Götaland i samarbete med hemslöjdskonsulenterna och de allra flesta som är med och broderar är också med i en slöjdförening.
Söker en förening att gå med i? Här hittar du kontaktuppgifter till hemslöjdsföreningar och andra slöjdföreningar i Västra Götalands län.
Vi slöjdar tillsammans
Projektets syfte och mål är slöjdgemenskap – på distans. Vi undersökte om det går att slöjda tillsammans men var för sig. Trots inställda årsmöten och aktiviteter. Genom Facebook och Zoom har en gemenskap kring projektet skapats och deltagarna har hjälpt varandra med tips och glada tillrop.
Under projektets broderifas skickade vi ut ett nyhetsbrev varje vecka med inspirerande läsning med anknytning till djur, odjur och broderi. I dessa har också under flera veckor en veckolång stygnutmaning presenterats. Denna har även broderisugna som inte han med att anmäla sig till det stora broderiprojektet kunnat deltag i. Efter sommaren fortsätter vi att skicka ut nyhetsbrev men med lite längre mellanrum även där finns möjlighet att delta i lite längre utmaningar.
I Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd kan även du som inte har fått en klädeslapp att brodera på gå med. Där fortsätter vi att lägga upp utmaningar och inspirera till broderi.
Vill du hitta exempel på broderierna kan du söka på hashtag: #karantänslöjd #slöjdahemma #djurodjur #hemslöjd i sociala medier.
Broderiporträtt
Anna Wengdin. Berättar om broderi både via film och text
Carina Olsson. Broderar med retromotiv
Emma Ihl. Fann sin grej i broderiet
Erik Torstensson. Ska göra många till en
Jennie McMillen. Broderar i gränslandet
Karin Selander. Broderar sig lugn
Karin Eldforsen om tvistbroderiets baksida
Anna Olsson och textilkonsten som berör
Anna-Karin Jobs Arnberg, mästare i broderad blomsterprakt
Henriette Ousbäck, inspireras av och inspirerar med vilda djur
Mari-Louise Franzén - medeltida broderier
Eva Eriksson "Evahanda" - syr lapp vid lapp
Läs mer
Boktips och annan litteratur för er som ska brodera djur och odjur. Både matnyttigheter kring broderi och ren inspiration.
Nyhetsbrev. För alla er som deltar skickar vi ut ett nyhetsbrev i veckan. Här hittar du länkar till alla de tidigare skickade breven och kanske lite andra intressanta länkar som rör Djur & odjur.
Frågor och funderingar?
Hemslöjdskonsulent Sara Degerfält, Nääs:
e-post: sara.degerfalt@vgregion.se telefon: 070-662 68 01
Hemslöjdskonsulent Kristina Brandt, Skövde:
e-post: kristina.brandt@vgregion.se telefon: 070- 662 68 07