Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kursverksamhet

Folk snickrar i en slöjdsal

Förvaltningen för kulturutveckling har ett stort utbud av olika kurser inom praktisk byggnadsvård och slöjd. Här kan du läsa mer om dem och platsen Nääs.

Gå en inspirerande kurs hos oss

Förvaltningen för kulturutveckling är en av landets största arrangörer av kurser inom slöjd och byggnadsvård. Kurserna genomför vi huvudsakligen i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Lerum, men till exempel kurserna i Skövde genomförs tillsammans med Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet (NBV).

Vi erbjuder ett stort antal endags- och helgkurser och även en par längre kurser. Kursledarna är slöjdare, kulturhantverkare och konstnärer med stor erfarenhet inom sina områden. De flesta kurserna hålls i det gamla Slöjdlärarseminariet på Nääs men några är förlagda på andra platser i Västra Götaland. I Skövde har vi en egen kurslokal i Slöjdens hus som vi delar med hemslöjdsförbundet.

Nääs som ligger vid Floda, mellan Göteborg och Alingsås, är ett stort naturområde med unika och byggnadsminnesmärkta hus. Inte minst Nääs slott med en av landets bäst bevarade interiörer från 1800-talets slut. Här utvecklade Otto Salomon sin slöjdpedagogik och slöjdlärarutbildning som satte både slöjden och Sverige på världskartan för snart 150 år sedan. Att vi än idag har slöjd som skolämne vilar på Ottos verksamhet i Slöjdlärarseminariet vilket gör det extra roligt att få lära ut slöjd i de anrika salarna på Nääs.

Du hittar våra aktuella kurser på Slöjd & Byggnadsvårds hemsida

Vissa kurser återkommer år från år medan andra är nya. Vi tar gärna emot tips och idéer på fler kurser som önskas eller skickliga kursledare som finns till hemslojd@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2022-04-22 13:48