Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Arkitekturboxen – upplev arkitektur med dina sinnen

Arkitektur handlar inte bara om byggnadsverk ritade av välkända arkitekter, utan lika mycket om de rum som vi dagligen rör oss i. Arkitektur är mer än bara fysisk miljö, det handlar också om att skapa känslor hos människor som upplever den.

Barn upplever sin omgivning mycket direkt, med hela kroppen, genom lek och rörelse, genom att använda alla sina sinnen. Ett av målen med arkitekturpedagogik är att värna om denna kvalitet. Genom att skapa ett intresse och förståelse för sin omgivning ger man också barn och unga möjlighet att påverka den!

Det internationella nätverket för arkitekturpedagogik; PLAYCE, har utvecklat Arkitekturboxen – en verktygslåda som innehåller ett lärarhandledningskort, tretton övningskort och fyra sinnesverktyg. Med hjälp av innehållet inspireras och handleds man att uppleva och tolka omgivningen med sina olika sinnen.  

Förvaltningen för kulturutveckling har i samarbete med Arkitekturmuseet översatt Arkitekturboxen till svenska och producerat ett begränsat antal som i samband med workshopträffar delas ut till intresserade lärare och andra som i sin verksamhet möter barn och unga.

Är du intresserad av att veta mer? Hör av dig till arkitekturkonsulenten för barn och unga på Förvaltningen för kulturutveckling. 

Övningskorten kan laddas ner här.

Mer inspiration om arkitekturpedagogik för barn och ungdomar hittar du om du klickar på länkarna nedan:

Mania Teimouri

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-09-28 12:53