Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Verktyget Vem gör vad?

Vem gör vad är ett verktyg, framtaget av Förvaltningen för kulturutveckling tillsammans med konstansvariga i fyra kommuner. Det ska vara en hjälp för att synliggöra utmaningar och underlätta förvaltningsövergripande samverkan i processen kring planering och drift av offentlig konst i kommunerna.

Det går att skriva direkt i pdf:en. 

Vem gör vad? (pdf, länken öppnas i nytt fönster)

Verktyget består av ett antal frågor. Frågorna är uppdelade i ett före och ett efter själva konstinköpet:
Före: Organisering av konstinköp i kommunen – beslut och budget
Efter: När konstverket finns på plats i kommunen

Eftersom flera sektorer och funktioner inom kommunen är involverade i arbetet med den offentliga konsten fungerar verktyget bäst för en grupp med representanter från de berörda förvaltningarna. Det kan till exempel vara kultur och samhällsbyggnad eller motsvarande. Eventuellt ska kommunens upphandlingsansvariga också vara med.

Enligt enprocentregeln ska en procent av budgeten avsättas för konstnärlig gestaltning vid ny-, om- och tillbyggnation. Att en kommun har tagit ett principiellt beslut om enprocentregeln innebär inte att den kommer att tillämpas. Det finns inga regler för hur beloppet ska beräknas eller hur processen ska se ut. Olika kommuner är organiserade på olika sätt och har olika förutsättningar.

Oavsett hur kommunens budget för offentlig konst beräknas, behöver en rad frågor om ekonomi och ansvar klargöras. Det här verktyget har tagits fram för att synliggöra de eventuella glapp som kan finnas i processen i just din kommun. 


Senast uppdaterad: 2021-12-03 14:49