Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Musikresidens

Förvaltningen för kulturutveckling startade sin residensverksamhet inom musikområdet 2018, med ett sommarresidens. Målet med residensen är att ge musiker plats för skapande och möjlighet till konstnärlig utveckling. Vi samverkar med aktörer och kommuner på olika platser i regionen. Vi arbetar främst med två typer av residens: residens för konstnärlig utveckling och residens för platsutveckling. Vi driver också Konstnärsnämndens Internationella Musikresidens, KIM, i Västra Götalandsregionen.

Residens för konstnärlig utveckling

Här finns det möjlighet för musiker att undersöka, utmana och utveckla det egna konstnärskapet, gärna i mötet med andra. I detta residens finns en stipendiesumma, lokaler och produktionsplatser att tillgå. Här kan musikern få tid och plats för ett konstnärligt undersökande. 

Residens för platsutveckling

Här är residensplatsen utgångspunkt för ett konstnärligt arbete. Här får musiker möjlighet att möta en plats och invånarna där, och tolka nya berättelser genom det egna konstnärsskapet. I våra residens för platsutveckling ska konstnären involvera platsen och människorna där, i sitt musikaliska utforskande. 

Konstnärsnämndens internationella musikresidens (KIM)

Inom ramen för Västra Götalandsregionens avtal med Konstnärsnämnden driver Förvaltningen för kulturutveckling Konstnärsnämndens Internationella Musikresidens, KIM, i Västra Götalandsregionen. Dessa residens utlyses inte, utan förvaltningen ger förslag på möjliga residensmusiker i samråd med en referensgrupp. Antagningsbeslut tas sedan av Konstnärsnämndens konstnärliga råd.

Konstartsövergripande residens

Förvaltningen för kulturutveckling arbetar även med konstartsövergripande residens. Ett exempel är vårt folkmusikresidens 2021, som arrangerades parallellt med ett slöjdresidens, och där deltagarna efter residensperioden gjorde en gemensam turné. Några av konstnärerna från de två residensen fortsatte sedan arbetet i ett eget projekt. Nu presenterar de scenkonstproduktionen Kontraslöjd, som har premiär i februari 2023. Här möts cirkus, slöjd och musik i en familje- och skolföreställning. Läs mer om Kontraslöjd nedan. Här hittar du våra konstartsövergripande projekt...

Residens med inriktning folkmusik och folklig dans

Förvaltningen för kulturutveckling ger verksamma musiker och dansare inom folkmusik och folklig dans i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett residens förlagt till Finnekumla Dans & Konstscen, Ulricehamn, 16–22 oktober 2023. Residenter är: Jenny Gustafsson, Emma Rydberg och Fredy Clue.

Residens för populärmusik på Kosteröarna 2023

Under vintern 2022–2023 utlyste Förvaltningen för kulturutveckling ett residens för musiker inom indie/alternativ rock på Kosteröarna under våren 2023. Residenset fokuserar på soundutveckling och inspelning i samarbete med producent Henryk Lipp och studiotekniker Putte Johander. Antagna musiker är bandet Livet Lekte.

Kammarmusikresidens i Mariestad 2022

Förvaltningen för kulturutveckling utlyste 2022 ett residens för kammarmusiker i början av november i Mariestad. I residenset ingick även arvoderade konserter under våren 2023. Genom kammarmusikresidenset vill Förvaltningen för kulturutveckling ge frilansande musiker i Västra Götalandsregionen tid och förutsättning för fördjupat konstnärligt arbete. Antagna residensmusiker var Göta Pianotrio.

Folkmusikresidens i Dals Långed 2022

Förvaltningen för kulturutveckling gav frilansande folkmusiker i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett musikresidens förlagt till Mustadfors Folkets hus i Dals Långed, i september 2022. Residenset fokuserade på konstnärligt undersökande arbete, enskilt eller kollektivt och innebar en möjlighet till inspiration och fördjupning. Antagna residensmusiker var Trio Törn.

En bild påett vattendrag, en liten holme och en skogsbeklädd udde, i en vacker solnedgång.

Residens för jazz- och improvisationsmusiker i Vänersborg 2022

Residenset skedde 7–16 juni i Vänersborg och gav möjlighet till inspiration, fördjupning och konstnärligt undersökande arbete. De antagna musikerna var trummisen och kompositören Johan Björklund, som tillsammans med pianisten Joona Toivanen och Tomas Markusson på kontrabas arbetade fördjupat och koncentrerat inför en skivinspelning senare under året.


Senast uppdaterad: 2023-09-28 15:07