Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

The Lullaby Project

The Lullaby Project för samman gravida kvinnor och nyblivna mammor och pappor med professionella musiker, för att skapa egna vaggvisor att sjunga för sina barn.

I projektet låter vi professionella musiker möta gravida eller föräldrar med nyfödda (oftast mödrarna), för att tillsammans skriva en vaggsång till barnet. Föräldern skriver ett brev till sitt barn i magen, eller till sitt spädbarn för att sen med hjälp av musikern skapa en vaggvisa av det. Efter att melodin är satt spelas låten in för att alltid kunna plockas fram.

The Lullaby Project har gjort att hundratals nya vaggvisor har skrivits. Några har blivit arrangerade musikaliskt för större sammanhang och även sjungits av föräldrarna själva i en konsert, eller av musiker i deras ställe. Främst handlar dock projektet om att knyta an till sitt barn med hjälp av musiken och språket och om barnets språkutveckling. Under en skaparprocess som kan ta allt från några timmar till möten under flera veckor, kan föräldern prova på att vara musikkonstnär för att utveckla sig själv, sitt barn och anknytningen dem emellan.

På Carnegie Hall i New York, har projektet Lullaby Project pågått sedan 2011. Förvaltningen för kulturutveckling (tidigare Kultur i Väst) har som första representant i norra Europa, skapat ett eget Lullaby Project i ett pilotprojekt under 2019–2020 i samarbete med Carnegie Hall. Samarbetspartners är Familjecentralen i Västra Frölunda samt Aktivitetshuset Kryddan i Lövgärdet, Angered. Musiker, så kallade teaching artists, är medlemmarna i vokalensemblen Tetra. 

Två ytterligare projekt i Västra Götalandsregionen pågick 2021-2022, i Munkedal och Tanum, då med Sunniva Brynnel som teaching artist.

För mer info om projektet se Carnegie Halls hemsida under rubriken Education och klicka vidare till Social Impact. De vaggvisor som skrivits och spelats in på en mängd olika språk går att höra på Sound Cloud: Carnegie Hall's Lullaby Project Sound Cloud. Under 2022 blev även några av de vaggvisor som skrevs i vårt första pilotprojekt möjliga att lyssna på.

Hösten 2023 släpps albumet Together (Footprint Records) där nyblivna föräldrar och gravida skapat personliga, vackra, roliga och väldigt olika sorters vaggvisor tillsammans med professionella musiker. Visorna sjungs på svenska, arabiska, somaliska, dari och persiska. Några bygger på traditionella sånger. Samarbetspartners har varit Familjecentralen Trädet i Västra Frölunda och Föreningen Tidigt Föräldrastöd på Kryddan i Lövgärdet, Göteborg.

Releasekonserten sker på Kronhuset i Göteborg söndagen den 3 september kl 13.30, och är en del av Göteborgs kulturkalas. Läs mer om konserten på kulturkalasets hemsida...


Senast uppdaterad: 2023-08-18 08:22