Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Språktåget

Under våren 2022 lanserade Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götaland ett nytt språkstimulerande material för barn mellan 0–6 år. Språktaget är framtaget av logopeder och bibliotekarier för att underlätta för bibliotek, logopedi och barnhälsovård att inspirera föräldrar till att prata, ramsa, sjunga och läsa med sina barn.

  • Biblioteken fick material i slutet av januari 2022.
  • Logopedimottagningar kan beställa material från och med i mitten av mars 2022.
  • BVC beställer material via central barnhälsovårds hemsida.

 

----------------------------

Material

FOLDER med tips om hur vuxna i barns närhet kan stimulera barnets språkutveckling genom att sjunga, läsa, prata och ramsa.

Folder på arabiska
Folder på arli
Folder på dari
Folder på engelska
Folder på farsi
Folder på finska
Folder på hebreiska
Folder på holländska
Folder på jiddisch
Folder på lulesamiska
Folder på kelderash
Folder på nordsamiska
Folder på meänkieli
Folder på svenska
Folder på ryska
Folder på somali
Folder på lättläst svenska
Folder på turkiska
Folder på spanska
Folder på tigri
Folder på sydsamiska
Folder på thai
Folder på kaale
Folder på lovari

AFFISCH
Affisch A3

BOKLISTA indelad i olika kategorier för att träna extra på delar av språket. Se boklistan som tips, och rekommendera gärna familjerna liknande böcker som inte står på listan. OBS! Den fetade texten kan se suddig ut på skärmen, men vid utskrift eller i uppförstoring är den bra.

BILJETT till Språktåget som fylls i av logopeder, och ges till familjer som tar med biljetten till biblioteket för att låna böcker.

SKYLTAR
Hyllmarkör
Hyllmarkör med skärmärken (för tryck)

INSTRUKTIONER
Till dig som jobbar på bibliotek
Till dig som arbetar inom barnhälsovården
Till dig som är logoped
Till dig som jobbar på förskola

Du hittar mer information om Språktåget och materialet på regionbiblioteket.se

  • När du träffar familjer och barn kan du använda dig av Språktågets material genom att visa och dela ut foldern medan du pratar om vikten av att läsa. Samtidigt kan du informera om Språktågets boktips, och säga att allt går att låna på biblioteket!
  • Du kan också ge barnet en biljett! Har barnet svårigheter inom något specifikt område kan du på biljetten specificera vilken station/kategori som kan passa. Familjen tar med biljetten till biblioteket där de får hjälp att välja böcker som passar just deras barn.

De logopeder och bibliotekarier som tagit fram Språktågets boklistor har försökt tänka på alla barn med språkliga svårigheter, men även barn med svenska som andraspråk och alla som behöver extra språkstimulans. Som det står i Språktågets folder: Språktåget stannar vid olika stationer där barn kan utveckla olika delar av sina språk. Några behöver stanna lite längre vid någon station, andra tuffar på snabbare. Alla kan åka med Språktåget!

Med hopp om att Språktåget kommer bli ett användbart verktyg!

Texten är framtagen av logopederna Elvira Ashby och Linnea Anderberg i samarbete med Regionbibliotek Stockholm.

Om du har frågor eller förslag på vidareutveckling, hör av dig till therese.ytter@vgregion.se

Så använder logopeden och du som biblioteksmedarbetare Språktågets biljett:

  • När ett barn remitterats till en logoped kan logopeden rekommendera läsning för barnet. Detta sker genom att logopeden på en förtryckt ”biljett” kryssar för inom vilka områden som barnet behöver extra stöd.
  • Biljetten till Språktåget tar vårdnadshavaren med till biblioteket.
  • Du som biblioteksmedarbetare hjälper till att plocka fram böcker enligt den lista som finns på biblioteket.
  • Plocka gärna fram flera böcker som låntagaren kan välja bland. Uppmuntra dem gärna att låna flera på en gång! Passa också på att dela ut Språktåget-foldern, och samtala lite om innehållet i den.
  • Tryck särskilt på att läsa, sjunga, berätta på de språk som finns i familjen.
  • Betona det lustfyllda!
  • Om böckerna på listan skulle vara utlånade kan biblioteksmedarbetaren med ledning av de andra böckerna på listan hitta alternativ.
  • Se till att alla medarbetare i biblioteket som möter barn och deras vuxna känner till Språktågets boklista, så att de som kommer med biljetten får ett bra bemötande och hjälp med att hitta böckerna.

Västra Götalandsregionens/ Förvaltningen för kulturutvecklings förhoppning är att Språktågets material ska underlätta för dig att arbeta med små barns språkutveckling!

Om du har frågor eller förslag på vidareutveckling, hör av dig till therese.ytter@vgregion.se

Behöver du tips och inpiration kring hur ni kan använda materialet eller se hur andra har arbetat med Språktåget. På regionbibliotek Stockholms webbsida hittar du exempel. 

Therese Ytter

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Katarina Larson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-02-14 10:04