Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gåvoboken

Barn som läser och blir lästa för utvecklar större kapacitet att möta världen och bygga sina egna relationer. Sedan år 2000 får därför alla nyfödda barn i Västra Götalandsregionen en bok. Gåvoboken delas ut i regionens 49 kommuner.

Så här går det till

Gåvoboken delas ut i våra 49 kommuner, direkt via BVC eller så lämnar BVC ut ett presentkort varpå boken hämtas på närmaste bibliotek. Här kan du se en film om hur det går till. 

Forskning visar att tidig språkstimulans i hemmet påverkar barns läsutveckling. När storlänet Västra Götaland bildades 1999 togs det ett politiskt beslut i regionens kulturnämnd att en gåvobok skulle delas ut till varje nyfött barn i regionen. Förvaltningen för Kulturutveckling (tidigare Kultur i Väst) fick i uppdrag att hantera och administrera detta projekt. 

Sedan år 2000 får därför alla nyfödda barn i Västra Götalandsregionen en bok. Gåvoboken är ett exempel på språkstimulerande samverkan mellan barnhälsovård och bibliotek och ett sätt att inspirera föräldrar att läsa, berätta, leka och interagera med sina barn, och därigenom stimulera sina barns språkutveckling.

Sedan våren 2023 får familjen får välja mellan böckerna Hela fina jag (2019) av Hanna Albrektson och Titta Lilla (2023) av Matilda Ruta.

Målet är att Gåvoboken ska nå drygt 20 000 nyfödda barn i regionen och att:

  • få fler föräldrar att läsa tillsammans med sina barn
  • göra alla föräldrar uppmärksamma på hur viktiga de är för sina barns språkutveckling
  • medverka till att alla barn tidigt får möta böcker och berättelser genom att läsa tillsammans med en vuxen
  • uppmärksamma alla föräldrar på bibliotekens utbud av böcker om och för barn och deras utbud av föräldra- och barnaktiviteter

Språktåget är ett samarbete med Regionbiblioteket i Stockholm som tillsammans med logopeder och barnhälsovårdsutvecklarna tagit fram material om små barns språkutveckling. Språktåget är ett samarbete mellan bibliotek, logopedi och barnhälsovård i Västra Götaland och syftar till att inspirera föräldrar till att prata, ramsa, sjunga och läsa med sina barn. Genom att göra det från att barnen är nyfött/nyfått hjälper föräldrar, och andra vuxna i barnets närhet, barnet att utveckla sitt eller sina språk.

Språktågets material finns här och kompletterar vårt arbete med Gåvoboken.

En puff för språket

I mars 2022 gick utbildningsdagen En puff för språket av stapeln. Dagen vände sig till dig som arbetar med små barns språkutveckling i Västra Götaland.

Återkommer i mars 2024. Håll utkik!

Hela fina jag & Titta Lilla

Under 2023 byter vi gåvobok. Familjen får välja mellan de nya böckerna Hela fina jag (2019) av Hanna Albrektson och Titta Lilla (2023) av Matilda Ruta. Böckerna finns på biblioteken från och med slutet av februari 2023.

Therese Ytter

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-02-20 13:52