Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Låna en animationslåda

Förvaltningen för kulturutveckling har tre animationslådor som tagits fram av animatören Erling Ericsson, vi har också tre tillhörande iPads med animationsprogram. Dessa tre set lånar vi ut till kulturhus, kulturskolor eller andra som vill lyfta intresset och kunnande kring animation. Alla former av animation kan framställas i lådan, men enklast tillverkas bildmaterialet till berättelserna av papper i färg, så kallad cut-out teknik där de lösa delarna som armar och ben sammanfogas med häftmassa. Vill du låna lådorna till ett animationsprojekt i din verksamhet för barn och unga? Ta kontakt med oss!

Om animationslådan

”Bergmans Kinematograf” är en fysisk låda, framtagen i projektet Bergmans Kinematograf inspirerat av Ingmar Bergmans tidiga filmupplevelser, under Ingmar Bergmans 100-års jubileum 2018. Projektet är ett samarbete mellan animatören Erling Ericsson, Stiftelsen Ingmar Bergman, Unga Berättar och Den Pedagogiska Designbyrån. Det är en animationslåda med allt du behöver för att utveckla filmspråket. Ett verktyg för barn och unga som vill göra film. Erling Ericsson byggde den första animationslådan speciellt anpassad för barn. Lådan var lika mycket en pedagogisk metod som ett verktyg för att animera film. ”På 1980-talet arbetade jag som tv producent på UR med fokus på barns eget filmskapande. Elevernas filmarbete skedde oftast i skolan, och animationslådan erbjöd en plats, ett utrymme med ljus där filmerna kunde animeras. När Stockholm var Kulturhuvudstad 1998 blev animationslådan känd också internationellt”.

Erling Ericssons nya animationslåda är anpassad för dagens teknik – surfplattan – och är tänkt att användas i all pedagogisk verksamhet.

Läs mer om projektet Bergmans Kinematograf, inspireras av filmer och workshops som har gjorts i projektet, samt om du vill beställa egna lådor som Erling Ericsson fortfarande tillverkar på. 

Bergmans Kinematografs webbplats


Senast uppdaterad: 2021-08-25 14:21