Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dansresidens

Ett residens erbjuder danskonstnären fördjupat arbete på en plats som inte är på hemmaplan. Det ger tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utvecklande av det egna konstnärliga uttrycket.

Genom ett dansresidens...

  • uppmuntrar och stöttar man danskonstnären till ett fokuserat och fördjupat konstnärligt arbete.
  • sprider man danskonst till nya platser
  • skapar man tillfällen – för både betraktare och danskonstnär – att möta båda nya intryck och nya uttryck.

Endast fantasin sätter gränser för hur ett dansresidens kan genomföras. De kan se olika ut beroende på förutsättningar och behov. Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar och stöttar en rad olika residens.

Produktionsresidens tillsammans med Stora Teatern
Förvaltningen för kulturutveckling och Stora Teatern lanserade 2021 ett nytt produktionsresidens för dans, i samarbete med Vara Konserthus och Danscentrum Väst. Residenset avslutades med premiär av två nya dansföreställningar den 10 november på Stora Teatern och visning av föreställningarna den 1 december på Vara Konserthus. Läs mer...

Produktionsresidenssamarbetet fortsätter med ett nytt produktionsresidens 2022. Antagna danskonstnärer är Lauri Lohi och Alexandr Antochvili som tillsammans med sina samarbetspartners kommer skapa två nya dansverk. Verken har premiär och åker på regional turné under senhösten 2022.
Läs mer om produktionsresidenset 2022 här...

Kommunkoreografer i fyra kommuner i Västra Götaland
Ett sätt att lyfta dansen i en kommun är att under ett år ha egna kommunkoreografer. Under ett ettårigt residens ger kommunkoreograferna kommunen danskonst som berör, gör skillnad, skapar möten, är mobil i sin form och som ger avtryck under lång tid efter projektet. Det handlar om mötet mellan de som bott länge eller är nya medborgare i staden – unga som äldre. Genom ett utåtriktat arbete i stor skala med danskonst, skapande och upplevelser får alla möjlighet att ta del av dansens kraft och uttryck. I Västra Götaland har vi haft och har pågående kommunkoreografprojekt i fyra kommuner 2018–2022: Mölndal, Härryda, Tjörn och Vänersborg. Läs mer om vårt arbete med kommunkoreografer här...


Senast uppdaterad: 2022-05-18 17:31