Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lajv i kulturskolan

Lajv, eller som det också kallas, "levande rollspel" är en form av improviserad teater där alla som deltar är med och skapar historien och det görs utan publik. Detta öppnar upp även för de elever som lockas av att få spela en roll men inte vill stå på en scen. Det viktigaste är att gruppen som medverkar har en givande upplevelse tillsammans.

Pilotprojekt

Sedan hösten 2021 och ett läsår framåt pågår ett pilotprojekt på Kulturskolan i Kungälv. Där ges lajv som ett valbart ämne inom kulturskolan. Detta är en konstartsövergripande satsning som mer eller mindre involverar teater, slöjd och skrivande. Mentor/handledare kommer från Lajvbyrån som under flera år arbetat med lajv som pedagogiskt verktyg och kulturform för barn och unga. Under terminerna arbetar eleverna med improvisationsteater, skrivande och rollgestaltning utifrån sina karaktärer, rollspelets handling och vilka intriger som ska uppstå under det avslutande lajvet.

Detta pilotprojekt är ett samarbete mellan Kungälvs kulturskola och Förvaltningen för kulturutveckling. De erfarenheter och tankar som kommer fram under projektets gång ska sen ligga till grund för en handbok som kan inspirera andra kulturskolor till att erbjuda lajv.

Inspirationsfilm

Här kan du inspireras av hur man lade upp ett sommarlajv på Vitlycke museum. Filmen har producerats av kulturskolepedagogen Emma Backelin i samarbete med elever från Tanums musik- och kulturskola. 
Lajvet handlar om människor och djur på en gård för länge sedan. Hotfulla troll gömmer sig i skogarna runt omkring och sprider ondska och ställer till det för gårdens folk. Inspelat sommaren 2021 på Vitlycke museum.

 

Vill ni starta lajv på er kulturskola?

Hör av er till Katarina Larson, konsulent för litteratur barn och unga. Kontaktuppgifter hittar du nedan. 

Katarina Larson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-07-04 11:47