Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Breddat utbud

Här hittar du tips och inspiration för att bredda utbudet på din kulturskola. Inom kreativt skrivande presenterar vi tre inspirationsfilmer av och med författaren Tove Berggren. På cirkusområdet presenterar vi en handbok för uppstart av cirkuspedagogisk verksamhet. Elever i kulturskolan kan också få utbildning i att planera och genomföra kulturarrangemang genom vårt projekt KulturCrew.

Under 2022 kommer vi även att publicera material kring hur kulturskolan kan jobba med slöjd, film och design.

Lajv i kulturskolan

Lajv är en form av improviserad teater där alla som deltar är med och skapar historien och det görs utan publik. Detta öppnar upp även för de elever som lockas av att få spela en roll men inte vill stå på en scen. Det viktigaste är att gruppen som medverkar har en givande upplevelse tillsammans. Här hittar du information och kan se en film om hur man lade upp ett sommarlajv i ett pilotprojekt med Kulturskolan i Kungälv.

En platta i blått, gult, orange och rosa, med texten "kreativt skrivande" med vita versaler.

Inspirationsfilmer om kreativt skrivande i kulturskolan

Förvaltningen för kulturutveckling tagit fram tre filmer där skrivpedagogen och författaren Tove Berggren talar om och ger exempel på kreativt skrivande i kulturskolan. Hon lyfter flera viktiga aspekter kring varför skrivande är viktigt och ger även konkreta exempel på hur man kan ta in det som ett ämne i kulturskolan. Filmerna är cirka tre minuter långa och kan ses var för sig eller i en följd.

Slöjd i kulturskolan

I Västra Götaland är det ett tiotal kulturskolor som erbjuder slöjd på Kulturskolan. Det kan vara allt ifrån Slöjdklubben, som är en prova på- verksamhet där barnen får testa många olika slöjdtekniker till slöjdverkstäder som är nischade på bara en slöjdart, t ex textil. Våra hemslöjdskonsulenter kan hjälpa dig som vill komma i gång med slöjdverksamhet i kulturskolan. Under 2022 kommer hemslöjdskonsulenterna också att vara med och starta upp ett nationellt nätverk för alla pedagoger som arbetar med slöjd i kulturskolan. Välkommen att läsa mer här.

KulturCrew

KulturCrew Västra Götaland är ett koncept som vänder sig till barn och unga mellan 10 och 18 år. Skolor, fritidsgårdar eller kulturskolor är välkomna att anamma konceptet som bygger på att stärka ungas rätt till kultur, med arrangörskapet som metod.


Senast uppdaterad: 2022-06-02 15:52