Aktuellt från förvaltningen

Visa filtrering
Filtrera sökning

Alla nyheter

  • Publicerad:
    VGR firar 10 år som fristadsregion för yttrandefrihet

    I år markerar Västra Götalandsregionen ett viktigt jubileum – 10 år som fristadsregion. Sedan 2014 har regionen varit en del av det internationella nätverket ICORN (International Cities of Refuge Network), som erbjuder skydd och en trygg plats för författare, journalister och konstnärer som utsätts för hot, diskriminering och förföljelse i sina hemländer.

  • Publicerad:
    Satsning på musikbranschen – masterclass med ikoniske producenten Flood

    Brittiske musikproducenten Mark Ellis, eller “Flood” som han kallas, har samarbetat med artister som U2, Depeche Mode, PJ Harvey och The Smashing Pumpkins. Under en exklusiv masterclass får nu Västsveriges musikbransch ta del av hans erfarenheter, hans passion och unika sätt att arbeta. Huvudarrangörer är VGR:s kulturförvaltning och Kulturakademin.

  • Publicerad:
    Ny kunskapsöversikt om den ideella kultursektorns samhällsvärde

    "Brobyggare, problemlösare och glädjeskapare" är en kunskapsöversikt av Sofia Lindström Sol vid Högskolan i Borås, framtagen på uppdrag av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Nu finns den att ladda ner här på vår hemsida och författaren presenterar innehållet på ett webbinarium 2 december.

  • Publicerad:
    De får FilmCloud projektstöd hösten 2024

    Höstens stipendiater har som gemensamt att de alla skildrar en karaktär som står inför en stor förändring.

  • Publicerad:
    Global MIK-vecka 24–31 oktober

    Den globala MIK-veckan är ett initiativ från Unesco och äger rum årligen. Syftet är att uppmärksamma och sprida vikten av medie- och informationskunnighet till breda målgrupper. Veckan uppmärksammas över hela världen mellan den 24-31 oktober 2024. I Västra Götaland finns det möjlighet att delta på flera aktiviteter under den Globala MIK-veckan. Nedan hittar ni ett axplock av förvaltningens MIK-aktiviteter.

  • Publicerad:
    AIR Litteratur - årets platser och stipendiater

    AIR Litteratur Västra Götaland ger författare och översättare från hela världen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residensvistelser på flera platser i Västra Götaland. Residensen fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning. Alla stipendiater kommer att finnas på plats under november.

  • Publicerad:
    Edvin Erixzon vinnare av FilmCloud Pitch 2024

    En gängkriminell i Japan som finner rastafarin och blir filosofisk bonde, så beskrev Edvin idén till sin nya dokumentärfilm. Och filmidén tog honom hela vägen in i mål när årets vinnare av FilmCloud Pitch skulle koras.

  • Publicerad:
    Kulturförvaltningen en av arrangörerna till Byggnadsvårdens konvent 25–27 september

    Byggnadsvårdens konvent i Mariestad är en nationell arena för att stärka och utveckla sektorn genom fortbildning och erfarenhetsutbyte. Konventet, som stadigt ökat sedan starten 2013, samlar över 500 experter, inklusive ett hundratal föreläsare, fördelade på fler än 100 programpunkter.

  • Publicerad:
    Kulturförvaltningen firar kulturarvsdagar 6–8 september

    Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Välkommen att vara med när vi firar kulturarvet, den 6-8 september. Årets tema är "Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser".

  • Publicerad:
    Kulturförvaltningen på Västerhavsveckan

    Just nu pågår Västerhavsveckan, nio fullspäckade dagar om havet för alla åldrar. Den 3–11 augusti kan du vara med på aktiviteter längs hela västkusten! Göteborgs naturhistoriska museum arrangerar en rad programpunkter – och fredagen den 9 augusti kan du kliva in i den Malmska valen. På Vitlycke museum får du veta mer om forntida fiskeredskap.

  • Publicerad:
    27 konstnärer och kulturaktörer får stipendier av Västra Götalandsregionens kulturnämnd

    27 konstnärer och kulturaktörer tar emot kultur- och arbetsstipendier från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Mottagarna delar på närmare 1,9 miljoner kronor. Stipendierna är en del i arbetet med att gynna ett starkt kulturliv med hög konstnärlig kvalitet i Västra Götaland.

  • Publicerad:
    Biblioteksscenen – nytt samarbete och programsläpp

    Nu kan vi med glädje presentera programmet för Biblioteksscenen inför årets bokmässa i Göteborg. Nytt för i år är samarbetet mellan Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening.

  • Publicerad:
    Sommarboken i full blom!

    Nu är Sommarboken i gång på över 200 bibliotek över hela landet. Här får barn mellan 8 och 12 år inspiration kring läsning, helt utan krav. Genom åren har över 125 000 barn läst, fått boktips, deltagit i boksamtal och i aktiviteter för att hitta läslusten på sommarlovet.

  • Publicerad:
    Läsklubb skapar läslust i Biskopsgården

    Hur man ska locka barn till läsning och hitta bra läsfrämjande metoder är en ständig fråga. I Biskopsgården har man under våren provat på att ha en Läsklubb. Varje fredag har unga läsambassadörer tagit emot barn från närområdet och tillsammans har de samlats kring böcker och läsning.

  • Publicerad:
    Noll27 är tillbaka — i ny digital kostym

    Ta chansen och håll dig uppdaterad på allt spännande som händer i biblioteksvärlden.

  • Publicerad:
    Museernas roll för forskning och utbildning

    Den 18 maj är det internationella museidagen, en dag som innebär fri entré och syftar till att göra museernas samhälleliga position känd både bland publik och beslutsfattare. Årets tema är ”Museer, utbildning och forskning” vilket betonar kulturinstitutionernas avgörande roll i att erbjuda en heltäckande utbildningsupplevelse.

  • Publicerad:
    Barnens bibliotek lanserar ny sajt

    Barnens bibliotek är en webbplats med boktips, faktatexter om författare och digitala quiz. Barn kan också söka efter böcker i en katalog och skriva egna recensioner. Sajten, som hade en halv miljon besök förra året, används även av bibliotekarier, lärare och föräldrar. Nu lanseras en ny version med fler funktioner, enklare navigering och uppfräschat utseende.

  • Publicerad:
    Fler möjligheter för regionens festivaler –  VGR går med i europeisk festivalgemenskap

    Den 14 maj går Västra Götalandsregionen (VGR) med i EFFE Seal, en europeisk festivalgemenskap för städer och regioner. VGR blir därigenom den första svenska medlemmen. – Här får vi tillgång till ett imponerande nätverk för kunskapsdelning och gemensamma aktiviteter, säger Katti Hoflin, kulturchef.

  • Publicerad:
    Nytt sätt att arbeta ger unga inflytande på politiska processer

    En färsk undersökning visar att många unga känner sig maktlösa och att de inte kan påverka samhällets utveckling. Samtidigt är förtroendet för politiker lågt. Västra Götalandsregionen (VGR) arbetar aktivt med att involvera unga i de demokratiska processerna och har utarbetat ett nytt arbetssätt: Unga regionutvecklare. Konceptet sprids nu till övriga landet.

  • Publicerad:
    Kulturförvaltningen medverkar på Bibu

    Bibu är en biennal för och om professionell scenkonst för en ung publik – en arena där alla som arbetar med barn, unga, scenkonst och kultur samlas varannan vår för att uppleva och diskutera den viktiga scenkonsten för barn och unga. Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen medverkar i flera programpunkter, inom tillgänglighet, scenkonsten i skolan och cirkus.

  • Publicerad:
    Nytt regionalt center för dans byggs i Mölndal

    2027 ska det stå klart – ett nytt västsvenskt center för samtida dans. Nu har Västra Götalandsregionen och Mölndals stad kommit överens om förutsättningarna och danscentrat ska gå från skiss till verklighet.

  • Publicerad:
    De får FilmCloud projektstöd våren 2024

    Denna omgångs filmare förenas av att de gestaltar kroppens och det fysiskas inverkan på mänskliga relationer och känslor.

  • Publicerad:
    Designstudent gör examensarbete i Regionens hus i Göteborg

    Den 18 april–30 maj får Regionens hus i Göteborg besök av Moa Märta Markgren och hennes verk. Hon studerar tredje och sista året på kandidatutbildningen inom design på HDK-Valand och gör sitt examensarbete kring offentlig konst i entrén till huset.

  • Publicerad:
    Påsk + deckare = sant!

    Sugen på lite kalla kårar i påsk? I Norge har traditionen att läsa deckare under påsken, påskekrim, funnits i många år. Den traditionen vill vi gärna ta fasta på och serverar några läskiga lästips lagom till ledigheten.

  • Publicerad:
    Välkomna till en dag om bibliotekens framtid

    På årets konferens kommer vi att lära oss mer om svenskarnas internetanvändning och pojkars läsning, om spelkultur, Shared reading och Digiteket, om källkritik, kommunikation och Barnkonventionen – och om hur biblioteket kan vara en startpunkt för en bildningsresa som utvecklar ovanliga talanger.