Hallå där... Bokstart 10 år

Anna Hällgren har långt ljust hår och är klädd i en ärmlös mönstrad klänning. Hon sitter framför en boklåda utomhus.
Anna Hällgren, handläggare på Kulturrådet.
Fotograf: Åza Meijer

Bokstart i Sverige är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek och andra som har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling. I år fyller Bokstart i Sverige tio år och sedan 2020 är verksamheten en permanent del av Kulturrådets verksamheter där Anna Hällgren är handläggare.

Hur har Bokstart utvecklats under tio år i Sverige?

- Framförallt har vi ju gått från tre pilotprojekt till ett regeringsuppdrag och permanent verksamhet på Kulturrådet. Men vi har också gått från nära samverkan mellan Folkbibliotek och barnhälsovård till att kroka i förskola, öppen förskola, familjecentraler, socialtjänst och civilsamhälle. Hur samverkan ser ut beror på den enskilda kommunen eller regionens behov, men det görs absolut fler insatser mot småbarns språkutveckling och deras familjer. Och från de tre pilotkommunerna är det fram till år 2023 ungefär 120 kommuner och regioner som tagit del av det Bokstartsbidrag som finns att söka.

Vilka utmaningar har Bokstart stött på under sina tio år?

- Att genom samverkan hitta en röd tråd och lyssna in de behov som finns. Att jobba sektorsöverskridande kräver planering, strategiskt tålamod och långsiktighet. Och just långsiktigheten, att inte kunna mäta effekterna av tidiga insatser här och nu, gör att det behövs tålamod och mod hos politiker och beslutsfattare. Vi har haft Bokstart i Sverige i tio år, så nu måste vi fortsätta ha tålamod, tänka långsiktigt och verkligen satsa på målgruppen och inte ge upp.

Din framtidsspaning gällande Bokstart?

- Barns rätt till språk! Sverige är inte längre ett enspråkigt land utan ett flerspråkigt och Bokstart kommer än mer behöva visa på det positiva med flerspråkighet ute i verksamheter bland familjer. Och förstås att Bokstart i Sverige fortsätter utvecklas.

Det bästa med Bokstart?

- Mötet med barnet och familjen är det centrala, det är kärnan. Men också att lokala verksamheter, kommuner, regioner och nationellt, att vi tillsammans kan främja barnets bästa och barnets språkutveckling. Alla delar behövs för att det ska bli riktigt bra.

 

Text: Helen Andersson

Läs om läsambassadören Shana som inspirerar barn att läsa här

Läs om bokpåsar som blev ögonöppnare i Stenungsund här

Läs om internationellt projekt som vill öka mångfalden i barnlitteraturen här