Meröppet gör livet lättare för öborna
När Södra Skärgårdens bibliotek på Styrsö införde meröppet var intresset stort. I ett samhälle där många lever sitt liv anpassat efter båttrafiken har servicen underlättat vardagen. "Responsen jag har fått är att meröppet är helt fantastiskt", säger bibliotekarien Camilla Eriksson.
I slutet av februari flyttade Södra Skärgårdens bibliotek från lokaler i öns skola, till nya lokaler i den gamla prästgården. Här delar man hus och omgivande trädgård med Svenska kyrkan och de fyra rummen är väldisponerade. Ett rum med barn- och ungdomslitteratur, ett med litteratur för vuxna och ett kontor för personalen. Och så en hall där kopiator och utlåningsdisk samsas med en kakelugn och hyllan med reservationer.
- Många blev besvikna över att det blev en mindre lokal. Färre böcker får plats, men vi har ändå fyllt de här rummen på bästa vis, säger Camilla Eriksson.
Färre besökare men fler utlån
Från den 1 mars har biblioteket haft meröppet. Öppettiderna är 7-19 varje dag och då är det oftast bemannat mellan 13-17. Första lördagen varje månad är det öppet med personal 11-17, i övrigt är det meröppet 7-19 även på helgerna. Intresset för att teckna meröppetavtal har varit stort, hittills har 230 personer skaffat meröppet och som har södra skärgården som sin hämtplats.
- Sedan är det ytterligare fler som bor här och har meröppet-funktion, men som kanske har hämtplats i stan. Vi märker också att när sommargästerna kommer blir det ännu fler som vill ha meröppet.
Sedan flytten har biblioteket tappat i besöksantal. Det beror främst på att man har tappat de skolbarn som besökte biblioteket då de låg i skolans lokaler. Men medan man har tappat skoleleverna har desto fler äldre och barnfamiljer hittat hit. Och utlånen av böcker har skjutit i höjden.
- Om man jämför utlån med april i fjol och april i år så har det ökat med 193 %. Vi är väldigt förvånade. Vi hoppas att det har att göra att biblioteket är mer tillgängligt, vi ligger mitt i byn. Och att vi har infört meröppet, att man faktiskt hinner reservera en bok nu, säger Camilla.
En utmaning att nå ut till alla öar
Meröppet på Styrsö har inte inneburit lägre personaltäthet och inte heller särskilt mycket mer bokhantering eller extra städning. Och om det skulle uppstå frågor eller synpunkter under meröppet kan låntagarna kommunicera med personalen via en skrivbok som ligger på disken. Camilla berättar att många öbor är glada över att det satsas på de som bor ute i skärgården. De ser meröppet som en fantastisk service som underlättar i vardagen.
- Det innebär också att det finns en mötesplats att gå till fram till kl 19 på kvällen. Jag ser inga nackdelar med meröppet och känner inga som helst problem med att stänga dörren, gå härifrån och lämna över till låntagarna.
Att jobba på bibliotek ute i skärgården innebär en del utmaningar, sådant som fungerar smidigt i stan får hitta sina egna lösningar när man är på en ö. Den interna transporten fungerar inte alltid, ibland får bibliotekarierna helt enkelt ta en pirra och hämta transporten själv vid båten. Och att nå ut till hela södra skärgårdens öar är inte det enklaste.
- Biblioteket är till för hela skärgården men ligger fast på en ö. Innan meröppet testade biblioteket att ha Pop-up-bibliotek på Brännö och det var väldigt uppskattat. Framöver skulle jag absolut vilja jobba mer uppsökande, att exempelvis åka ut till förskolor och badplatser, konstaterar Camilla.
Text och bild: Annsofie Andersson
Läs mer om hur meröppet ger mervärde på biblioteket i Åmål här
Läs om bokpåsarna som blev ögonöppnare på biblioteket i Stenungsund här
Läs Mitt biblioteksminne med Elecktra här