Gröna biblioteket engagerar och inspirerar i Huddinge

I Huddinge tyckte personalen att klimatfrågan borde synas mer på biblioteken. Nu är Gröna biblioteket en vinjett som syns på samtliga fem folkbibliotek i kommunen. Odlingsveckor, lappa- och laga-workshops, föreläsningar och fröbibliotek är några av insatserna som hittills har gjorts. "Vi har bara fått positiv feedback på den här satsningen", säger Maya Maldonado, bibliotekarie på Flemingsbergs bibliotek.
Allt började med att en kollega i personalgruppen lyfte att klimatfrågan borde synas mer på biblioteket med ledningsgruppen. Eftersom det inte finns något i styrdokumenten om att biblioteken ska ägna sig åt frågan, tittade man i stället på kommunens mål och i de egna måldokumenten.
- Ledningsgruppen hittade ett mål som handlade om att utveckla cirkulär ekonomi för vår förvaltning. Det var lite långsökt, men vi började fundera på hur vi skulle kunna knyta an och inspirera våra besökare till det målet, berättar Maya Maldonado.
Från och med hösten 2022 och ett år framöver fick Maya lägga 20 procent av sin tjänst för att få i gång satsningen. Efter lite letande hittade hon ett delmål som handlade om att informera och engagera.
- Det var klockrent för oss på biblioteken. Tillsammans med bland annat de programansvariga på de olika biblioteken kom vi fram till att vi ville jobba utåtriktat, berättar hon.
Klädbytardag lockar besökare
För att allt inom satsningen skulle bli sammanhållet skapades namnet och vinjetten Gröna biblioteket. Evenemang, aktiviteter och boktips kan då samlas under Gröna biblioteket i program och på webbplatsen. För att markera satsningen i biblioteksrummet skapades återbrukade skyltmöbler och man etablerade återbruksstationer på biblioteken. Nu finns det symaskiner och det hålls laga- och lappa-workshops på flera bibliotek.
- Som en ingång i arbetet bjöd vi även in en miljöstrateg för att informera oss på biblioteket om miljöprogrammet som kommunens ekologer och miljöstrateger redan arbetar med. Det är viktigt att vi känner till deras arbete och vilka mål kommunen strävar mot för att kunna synliggöra det, säger Maya Maldonado.
I dag är hon ansvarig för att upprätthålla konceptet och på vart och ett av kommunens fem bibliotek finns en ansvarig kollega som jobbar med satsningen. De träffas en till två gånger per termin och planerar och delar tips med varandra. När det gäller programverksamhet och aktiviteter fungerar olika saker i olika områden berättar Maya Maldonado. Klädbytardagar, odlingsveckor och forskarföreläsningar där man bjuder på en lunchmacka är alla tacksamma koncept. Lappa- och laga-workshops kan däremot vara en svårflörtad aktivitet.
- Det funkade i Huddinge, men mindre bra här i Flemingsberg. Här och i Vårby funkar det bättre att jobba med barn och unga och familjer, vi möter de vuxna genom verksamheter för barn.
Satsar på återbruk och social hållbarhet
Gensvaret från besökarna har varit stort och hon upplever ett behov och intresse från allmänheten när det gäller klimatfrågor. Hon tror att det kan finnas orsaker till att klimatfrågan inte är så synlig på biblioteken.
- Det kan finnas en liten rädsla för att det uppfattas som en politisk fråga och att man kan vara orolig för det. Och att det inte finns något tydligt incitament i våra egna lagtexter och styrdokument, det kan nog också bidra.
Till en början hade satsningen en separat budget som var skild från programverksamhetsbudgeten, varav en del kom från Kulturrådets Stärkta bibliotek-medel. Från och med i år blir det en skralare budget för Gröna biblioteket och utmaningen blir att försöka skapa verksamhet med mindre pengar. Man kommer bland annat att satsa på att utveckla återbruksmöjligheterna på biblioteken och se till att de blir mer använda. Ett mål är att förhindra att saker bli avfall och här kan biblioteket göra en insats. Maya Maldonado ser också gärna att hållbarhetsarbetet får flera olika aspekter, inte minst det sociala.
- Här i Flemingsberg hade det varit värdefullt att göra den verksamheten tillsammans. Då blir det hållbarhetsarbete på flera plan, det ger trygghet och förankring i sin plats när man gör saker tillsammans med andra.
Text: Annsofie Andersson
Läs om det nybildade Expertnätverket för bibliotekens arbete med miljö och klimat här
Läs om hur biblioteken i Helsingfors använder diplom för att sätta fokus på miljön här
Läs om MTM:s nya regeringsuppdrag som ska säkra vilka studenter som får använda Legimus här