”Biblioteket kan vara en stor resurs i omställningen”

Sedan hösten 2024 finns ett nytt nätverk inom Svensk Biblioteksförening, Expertnätverket för bibliotekens arbete med miljö och klimat. Här möts medlemmarna för att utbyta tips, kunskap och erfarenheter kring hur biblioteket kan arbeta med klimatfrågan. Ellen Ekbom, bibliotekarie på Ålidhemsbiblioteket i Umeå, är nätverkets kontaktperson och hon ser en stor potential i bibliotekens miljöarbete.
Hur kommer det sig ni startade det här nätverket?
- Omställningen till ett hållbart samhälle krävs och kan inte vänta och självklart berör det också biblioteken. Vi ville starta nätverket för att sprida idéer, peppa och främja ett ännu mer aktivt miljöarbete. Expertnätverket har för närvarande 65 medlemmar varav fem stycken sitter med i styrgruppen.
Hur synlig och aktuell är klimatfrågan på biblioteken i dag tycker du?
- Jag tycker att miljö och klimat borde finnas med mer i biblioteksplaner och styrdokument. Det behövs ett långsiktigt och strategiskt tänk kring hur man skulle kunna arbeta med klimat och miljö så att det inte blir enskilda initiativ. Det måste vara förankrat i organisationen och generellt behöver det jobbas mer på det. Men det händer mycket på biblioteken, vi ser att det finns engagemang och bra idéer och en bredd på det som görs.
Vad kan man göra på sitt bibliotek om man vill jobba med klimat och miljö?
- Det går att göra jättemycket! Men några exempel är att synliggöra miljö och klimat i programverksamhet och ute i biblioteket och visa att det är ett viktigt och prioriterat område. Kommunicera det också på hemsida och digitala kanaler. Aktiviteter som bygger på delaktighet som klädbytardagar, frö- och sticklingsbyten och växtfester brukar vara populära och lyfter det positiva i att dela, byta och låna. Starta en arbetsgrupp för miljö och klimat och varför inte också en teamsgrupp öppen för alla att dela vidare idéer och hjälpas åt inom organisationen. Bjud in kommunens miljöstrateg för att öka kännedomen om kommunens miljömål och hur vi på biblioteket på bästa sätt kan koppla till dem.
Hur är intresset bland bibliotekens besökare för klimatfrågan?
- Jag upplever att det finns ett jättestort intresse från våra besökare, man vill hitta vägar att leva mer miljövänligt. På klädbytardagarna har det kommit jättemycket folk, vi har även haft föreläsningar där folk knappt vill gå därifrån efteråt eftersom man vill prata vidare, då dessa frågor också väcker tankar om vår framtid och existens. Det samtalet behöver få finnas och kan leda vidare till handlingskraft.
Vad hoppas du att expertnätverket ska betyda för klimatfrågan på landets bibliotek?
- Jag hoppas att det ska göra att goda idéer och initiativ sprids vidare. Många har sagt att det behövs ett nätverk att bolla med eftersom det inte alltid finns i den egna organisationen. En återkommande fråga på expertnätverkets träffar är att man efterfrågar förankring i biblioteksplaner och styrdokument. Man känner att man vill göra saker men får göra dem lite vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter. Jag hoppas att vi verkligen ska kunna peka på att biblioteket är en resurs i omställningen, vi når ut till många och det finns en bredd på hur vi på biblioteken kan jobba med miljö och klimat.
Text: Annsofie Andersson
Läs om klimatkampanjen Vecka17 på svenska bibliotek här
Läs om hur Kronan Kulturhus i Trollhättan satsar på läsfrämjande med hjälp av läsambassadörer här
Fler tips från Ellen på vad du kan göra på ditt bibliotek:
1. Samarbeta med andra verksamheter i kommunen såsom miljöstrateger och energi- och klimatrådgivare. Tillsammans med energi- och klimatrådgivarna och landsbygdsutvecklarna började vi med utlån av energiväskor med mätare, för att hitta olika typer av energiläckage i hemmet. Det blev snabbt populärt och numera har vi tolv energiväskor till utlån.
2. Gör gröna arrangemang tydliga på bibliotekets hemsida. I Umeå blev vi inspirerade av Huddinge biblioteks hemsida och startade Gröna biblioteket på webben.
3. Arrangera föreläsningar och författarsamtal. Samarbeta med Naturskyddsföreningen eller andra föreningar. Ta gärna kontakt med forskare, en viktig del i forskningen är att sprida kunskap även utanför forskarvärlden.
4. Anordna miljöbokcirklar i olika former. Vi har exempelvis haft en lättläst miljöbokcirkel, där vi både övade svenska samtidigt som vi lärde oss hur klimatförändringarna såg ut i deltagarnas olika hemländer.
5. Ha ett fröbibliotek. Det är jättekul att se vilket engagemang det finns för odling och för våra pollinatörer. Ordna gärna pyssel på temat som bihotell-pyssel med mera! Naturskyddsföreningen har bra gratis material om hur en till exempel gör sandbäddar för bin.
6. Låna ut skräpplockare och skylta gärna med böcker på temat.
7. Återbruka möbler och var ett gott exempel. Kontakta kommunens återbrukscentral i första hand när nya möbler ska köpas.