Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Habilitering Alingsås

Tillfällig information Nu kan du se dina kallelser direkt i mobilen. Logga in på 1177.se, gå till inställningar och välj att i första hand få din information digitalt samt godkänn avisering och delning. Då kommer vården att skicka dina kallelser digitalt, när det är möjligt.

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - fredag
10:00 - 12:00

Växeltelefon

Öppettider

måndag - torsdag
8:00 - 16:30
fredag
8:00 - 16:00

Besöksadress

Lärkvägen 10
441 40 Alingsås

Välkommen till habilitering Alingsås!

Här får vuxna som har en funktionsnedsättning vård och stöd efter sina förutsättningar och behov. 

Vård och stöd

Fysioterapeut undersöker en persons ben
Vi arbetar tillsammans med kunskap, strategier och träning för att öka möjligheterna till socialt samspel, kommunikation och att klara aktiviteter i vardagen.

Vi tar emot personer över 18 år som har en utredd diagnos inom:

Autismspektrumtillstånd, AST är ett samlingsnamn för funktionsnedsättningar som påverkar ens sätt att tänka, vara och kommunicera med andra människor. 

Autismspektrumtillstånd - AST, 1177.se
Autism - stöd och vård på Habilitering & Hälsa

Att ha en intellektuell funktionsnedsättning innebär att ha svårt att förstå och lära sig vissa saker. Det finns olika grader av intellektuell funktionsnedsättning. 

Intellektuell funktionsnedsättning - 1177.se
Intellektuell funktionsnedsättning - stöd och vård på Habilitering & Hälsa

En hjärnskada kan ge både synliga och osynliga funktionsnedsättningar. Ofta påverkas kroppens motorik, men hjärnskador kan också ge kognitiva svårigheter som inte är lika uppenbara.

Förvärvad hjärnskada - stöd och vård på Habilitering & Hälsa

Hjärnskada, cerebral pares, neurologiska sjukdomar och muskelsjukdomar är exempel på diagnoser och sjukdomar som medför rörelsenedsättning.

Cerebral pares - 1177.se
Förvärvd hjärnskada
Neuromuskulära sjukdomar - Neuroförbundet
Rörelsehjälpmedel - 1177.se
Rörelsenedsättning - stöd och vård på Habilitering & Hälsa

Förstabesök

Så här kan ett första besök på habiliteringen gå till.

Reception och väntrum

reception

Anmäl dig och betala i receptionen.
Vi hämtar dig i väntrummet.
Du träffar en eller två personer som arbetar på habiliteringen.
Vilka du ska träffa står på din kallelse.
Vi går till ett samtalsrum.

Besöket

Två personer samtalar

Vi utgår från din remiss.
Du får beskriva dina problem eller svårigheter.
Personalen från habiliteringen antecknar det du berättar, lyssnar och ställer frågor.
Besöket tar ungefär en timma.
Innan du åker hem ska du veta vem som ska kontakta dig igen och när.

Efter besöket

Anteckningarna från besöket skrivs in i din journal.
Efter besöket träffas flera yrkespersoner som får ta del av det du har berättat.
De ger förslag på vilken vård och stöd vi kan ge dig.

Återkoppling och kontakt

Habiliteringen kontaktar dig som vi kom överens om på besöket.
Du får information om vad vi kan erbjuda.
Du bestämmer om du vill ha det stödet som erbjuds.
Om du inte kan få det stöd som du behöver på habiliteringen, får du vägledning till rätt verksamhet eller myndighet.

Yrken

Hos oss möter du specialister på funktionsnedsättningar inom olika yrken.
Två personer tittar på bildstöd

Arbetsterapeuten kan ge förslag på strategier och träning för att vardagen ska fungera bättre, till exempel att förflytta sig, att passa tider och planera. Vid behov kan arbetsterapeuten förskriva anpassade hjälpmedel.

Vanliga insatser från arbetsterapeuten

Fysioterapeuten kan ge stöd och behandling om du känner dig spänd, har ont i musklerna, har svårt att ligga, sitta eller att röra dig. Du får även råd om hur du ska träna och använda kroppen för att må bra. Målet är att förbättra, bevara eller kompensera din funktionsförmåga.

Vanliga insatser från fysioterapeut

Dietisten utreder och följer upp energi- och näringsbehov, ger behandling och individanpassade råd om mat, näring och hälsa.

Vanliga insatser från dietisten

Kuratorn erbjuder stöd genom samtal. Du kan tala med kuratorn om sådant du ofta tänker på, och få hjälp med att förstå dig själv. Kuratorn berättar om rättigheter och skyldigheter i samhället, och kan ge stöd i kontakten med myndighetspersoner för frågor kring arbete, boende, ekonomi och utbildning.

Vanliga insatser från kurator

En logoped utreder och behandlar tal-, språk- och kommunikationssvårigheter och sväljningsproblem. Logopeden provar också ut och anpassar hjälpmedel samt arbetar med alternativa och kompletterande kommunikationssätt, AKK efter behov.

Vanliga insatser från logoped

Läkaren ansvarar för undersökningar, medicinskt behov och behandling relaterat till en funktionsnedsättning. Läkaren skriver även intyg som kräver särskild kunskap om funktionsnedsättningar och kan remittera till andra vårdinstanser för fortsatt vård.

Vanliga insatser från läkare

Psykologen utreder kognitiva funktioner som stöd för diagnos, och ger insatser som förebygger och behandlar psykisk ohälsa. En viktig uppgift är att öka patientens kunskap om hur en funktionsnedsättning påverkar vardag, hälsa och utveckling samt hitta strategier för att hantera problem.

Vanliga insatser från psykolog

Sjuksköterskan har ett helhetsperspektiv på din hälsa och bedömer, analyserar, planerar och genomför behandling och stöd för andning, cirkulation, elimination, fysisk aktivitet, sömn, hud, nutrition, sexualitet, smärta och vävnad. Sjuksköterskan ansvarar också för medicinuppföljning.

Vanliga insatser från sjuksköterska

Remiss

För att komma till oss krävs remiss eller en egenremiss. Remissen ska innehålla ett läkarintyg eller en psykologbedömning som visar en utredd diagnos och ett aktuellt behov av stöd och behandling. 

Använd helst 1177.se för din egenremiss. Har du inte möjlighet att logga in på 1177.se kan du istället fylla i och skicka in en blankett.

1177.se
Blankett egenremiss

Habilitering Borås är närmast för patienter som bor i Alingsås, Bollebygd, Borås, Herrljunga, Lerum, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn eller Vårgårda.

Habilitering Göteborg är närmast för patienter som bor i Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv,  Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn eller Öckerö.             

Habilitering Skövde är närmast för patienter som bor i Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde Tibro, Tidaholm, Töreboda eller Vara.

Habilitering Vänersborg är närmast för patienter som bor i Trollhättan, Lilla Edet, Orust, Lysekil, Uddevalla, Sotenäs, Vänersborg, Munkedal, Färgelanda, Mellerud, Tanum, Dals-Ed, Åmål eller Strömstad.


Remiss till habilitering vuxen för vårdgivare

Konsultation för vårdgivare

Vi ger råd och konsultation till andra vårdgivare kring funktionsnedsättningar. Kontakta mottagningen direkt för konsultation med arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut, kurator, läkare eller psykolog.
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 4

Marlen Österman
marlen.osterman@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2023-05-25 09:13