Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Provtagning för covid-19 i Västra Götaland

Provtagning för covid-19 görs endast efter läkarbedömning. Har du endast milda symptom ska du inte provtas.

Från 1 april 2022 klassas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom.

Mot bakgrund av regeringens beslut att avveckla de flesta åtgärder mot covid-19 upphörde den kostnadsfria PCR-provtagningen i Västra Götalandsregionen den 9 februari 2022. Det finns inte några PCR-test att boka på vårdcentralen. Du kan heller inte lämna in tester.

Inom vård och äldreomsorg provtas patienter, omsorgstagare och personal vid symtom. Vårdverksamheter fortsätter enligt lokala rutiner med screening av patienter, omsorgstagare och personal inom vård och äldreomsorg.

Egenprovtagning av kommunal personal upphör 1 april

Från 1 april 2022 klassas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom.

Provtagningen i Västra Götalandsregionen anpassas efter de nya förutsättningarna. Från 1 april övergår covidprovtagningen av kommunal personal till vårdcentralerna i Västra Götaland. De berörda som har symtom på covid-19 ska då boka tid för provtagning på vårdcentral. Kommunerna behöver dock ha beredskap för att snabbt starta upp provtagningen igen om läget förändras. Därför ska de provtagnings-kit som nu finns på lager behållas i kommunerna.

Länkar

Testning för covid-19 (Folkhälsomyndigheten)

Lämna prov för covid-19 (1177.se)


Senast uppdaterad: 2022-03-18 10:42