Ytterligare steg framåt för Sahlgrenska Life

Publicerad:

Regionstyrelsen har beslutat om fortsatt genomförandeplanering av Sahlgrenska Life. Därmed är ytterligare ett steg taget i arbetet med att förverkliga en av Sveriges största satsningar på life science-området.

I Sahlgrenska Life knyts framtidens vård, forskning och näringsliv samman. Syftet är att stärka kopplingen mellan resultat från forskningen och konkreta förbättringar i vården, till nytta för patienterna.

Huvudaktörer i projektet är Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet, med bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin.

- Sahlgrenska Life är en investering för framtidens forskning, vård, utbildning och innovation. Det har potential att bli en av Nordens största mötes- och arbetsplatser för life science-forskning. Genom Sahlgrenska Life skapar vi en unik möjlighet till en konkurrenskraftig miljö för näringsliv, akademi, universitetssjukvård och universitetstandvård på samma plats, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). 

En tätare koppling mellan Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är viktig för morgondagens sjukvård, forskning och utbildning. Ett exempel är den snabba utvecklingen inom precisionsmedicin som bland annat bygger på patientnära forskning.

- Invånare och patienter ska ges den bästa vården, inte bara idag utan också i framtiden. Då måste forskare och verksamma inom vårdens olika professioner kunna mötas i vardagen och arbeta tillsammans kring konkreta problem. Genom en sammanhållen miljö som kopplar ihop laboratorier, sjukvård och näringsliv så tar vi steg i rätt riktning, säger regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S).

Beslutet innebär att regionstyrelsen går vidare med genomförandeplanering av hus 2 och 3 men också att styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och fastighetsnämnden får i uppdrag att komplettera och förtydliga driftskostnader och evakueringskostnader för hus 1.

Fakta:

Konceptet Sahlgrenska Life innehåller fyra byggnader. Hus 1 planeras på Sahlgrenskatomten och uppförs av VGR. Här planeras för patientmottagningar och laboratoriemedicin. Det är en central del av sjukvårdens verksamhet för att patienten får rätt diagnos och rätt behandling.

Hus 2 och hus 3 byggs av den externa fastighetsägaren Vitartes där hus 2 är en byggnad som förbinder hus 1 och hus 3 över Per Dubbsgatan. I hus 2 ska experter inom vård, forskning och näringsliv samarbeta kring specifika patientgrupper. Målet är att resultaten snabbt ska kunna tillämpas i det patientnära arbetet i form av förbättrad diagnostik och bättre behandlingsmetoder.

Hus 3 är beläget på Medicinareberget och ska innehålla lokaler för bland annat Folktandvården, universitetstandvård, Sahlgrenska Akademin, näringsliv, translationella kluster och färdighetscentrum.

Projektet omfattar även delar av den existerande byggnaden Odontologen som i dagsläget ägs av det kommunala fastighetsbolaget Higab.

Byggkostnaden för att uppföra hus 1 är 2 600 miljoner kronor varav 80 miljoner kronor är för genomförandeplaneringen fram till genomförandebeslut.

Regionstyrelsen har tidigare ställt sig bakom konceptet som helhet. Nu ska beslutsunderlaget fördjupas inför beslut om genomförande, bland annat när det gäller vilka konsekvenser satsningen får för driftskostnaderna.