Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR förtydligar med anledning av missvisande medierapportering

Publicerad: Uppdaterad:

Medieuppgifter cirkulerar där olika sakförhållanden blandas ihop gällande dos 2. Här är ett förtydligande från Västra Götalandsregionen. "Vi kommer säkerställa att den som fått dos ett också får dos två. Det sades första gången 11 december 2020 och har påtalats sedan dess. Något annat vore otänkbart sett till våra riktlinjer om att inga doser ska gå till spillo", säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

VGR har sedan denna text publicerats ändrat ställningstagande och kommer inte ge enstaka fuskare dos 2 förrän det är deras tur enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. I övrigt vidhåller VGR nedanstående texts innehåll.

Inom Västra Götaland pågår vaccination i fas 1 vilket innebär äldre på särskilda boenden, de som har hemtjänst/hemsjukvård samt personer som jobbar kring dessa. I fas 1 ingår även en mindre del av hälso- och sjukvårdspersonal på sjukhusen utifrån sjukhusförvaltningarnas egna prioriteringslistor.

I de fall vaccinatörerna har doser över ska dessa användas enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. I undantagsfall kan personer från andra prioriteringsgrupper vaccineras istället för att vaccin kasseras. Vaccin får inte kasseras.

Formuleringar i medier kan uppfattas som om en stor mängd personer har fuskat. Så är inte fallet. Vårdpersonal och patientnära chefer har vaccinerats enligt gällande riktlinjer för prioriterad vårdpersonal och personer i andra faser har blivit vaccinerade enligt riktlinjer för hantering av överblivna doser.

Enstaka personer har via länk för vårdpersonal bokat in sig för vaccinering och blivit vaccinerade. Just detta betraktas som fusk men VGR har hållningen att det är att alla som fått en första dos även ska ha en andra, även om de har frångått prioriteringsordningen.

– Jag förstår att det skapar både ilska och frustration att den som fuskat också får dos två. Men det är viktigt att komma ihåg att det handlar om ytterst få personer och för vaccinationsplanen som helhet är det viktigt att fullgott vaccinationsskydd ges, detta för att ha bäst effekt av vaccinationen i stort, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge

 – Att det förekommit att personer trängt sig före i kön genom att boka tid via länk avsedd för kommunal vård- och omsorgspersonal är oacceptabelt. Men det betyder inte att alla som fått vaccin utanför fas 1 skulle vara fuskare. Det är helt klart missvisande, säger Kristine Rygge.


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-01-04 14:16