Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR finalist i prestigefullt digitaliseringspris

Publicerad:
Sweden API Award 2021, Finalist API:et covid-19 vaccinationstider i Västra Götaland

VGR:s arbete med så kallat öppet API har underlättat för invånare att hitta lediga tider för att vaccinera sig mot covid-19. Nu har VGR nominerats till ett prestigefullt digitaliseringspris för sitt arbete.

I början av vaccinationsinsatsen mot covid-19 medförde bristen och den ojämna tillgången på vaccin att det var svårt att hitta lediga tider för vaccination. Samtidigt var det viktigt att så många som möjligt vaccinerades så fort som möjligt för att skydda mot allvarlig sjukdom och död.

Teknisk lösning för att underlätta

Ett initiativ om ett enklare sätt att hitta lediga tider underlättade vaccinationsprocessen. Bakom detta låg en teknisk lösning som krävde snabbhet, samarbete och mod, något som nu uppmärksammas.

– Målet var att göra det enklare för invånarna att vaccinera sig, säger Linda Salomonsson, regional samordnare för e-tjänster, Västra Götalandsregionen.

– Vårt teknikteams förmåga att tillhandahålla ett öppet API på några dagar förvånade såväl interna intressenter som digitala innovatörer i samhället. Jag antar att det inte är så vanligt att offentliga organisationer svarar upp med en lösning inom bara ett par dagar, säger Marcus Österberg, utvecklingsledare, Västra Götalandsregionen.

En av fem finalister

VGR:s öppna API för vaccinationstider är en av fem finalister i Sweden API Award, som delas ut under Internetstiftelsens konferens Internetdagarna 22 november 2021 med motiveringen:

”Västra Götalandsregionen (VGR) har under pandemin underlättat för invånare att hitta lediga tider för vaccination mot covid-19. När fler åldersgrupper tilläts boka tider för vaccinering ökade trycket för att hitta lediga tider ytterligare. VGR:s teknikteam agerade snabbt och tog på tre dagar fram ett första API för att tillgängliggöra sina vaccinationstider i form av öppna data. Interna ägare av data var införstådda i vikten av att tillgängliggöra datan för att underlätta vaccinationsbokning. Att de data som hanterades var extremt relevanta i sammanhanget gjorde beslutet enkelt. Exempelkod för anrop släpptes i form av Google Colab-notebook vilket inte kräver installation och visar på att API:er inte behöver vara särskilt svårt.”

Alla finalister i Sweden API Awards

Agerade snabbt och säkert

– När det kommer till våra invånares hälsa måste vi agera snabbt men ändå på ett säkert sätt, som tur är har vi en kombination av teknik i vår IT-miljö och ett fantastiskt team som kan göra just det. Inom ett dygn efter att vi tillgängliggjorde API:et, började andra aktörer att använda informationen vidare, säger Mikael Kjellman, IT-arkitekt och plattformsägare, Västra Götalandsregionen.

Används av flera

Digitala innovatörer har haft möjlighet att bygga vidare på API:t och presentera olika lösningar som gjort det enklare för invånare att hitta och boka tid för vaccination mot covid-19. Några exempel på de som använder API:t är jagvillhavaccin.nu samt chatboten 1177.se.

Fakta: Det här är API

API är ett programmeringsgränssnitt som gör det möjligt för andra att på ett strukturerat sätt använda utvald data från källsystem vidare till andra applikationer. API fungerar som en brygga mellan olika system som kan dela på samma information vilket gör att det går snabbare att bygga nya lösningar. 


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-11-10 07:57