Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionens medarbetare ska agera enligt grundlagarna

Publicerad:

Kommentar med anledning av Göteborgs-Postens granskning av Sjukvårdens larmcentral och hur verksamheten hanterat handlingar.

Offentlighetsprincipen är tydlig och det är även Västra Götalandsregionens Kommunikations- och påverkanspolicy. Den slår fast att vår kommunikation med omvärlden är öppen, proaktiv, saklig, trovärdig och respektfull. De orden tar vi på största allvar. Styrdokumentet gäller för hela vår organisation och beskriver våra grundläggande värderingar, principer och förhållningssätt kring kommunikation.

Medarbetare på Västra Götalandsregionen ska agera enligt grundlagarna. Chefer har ett tydligt ansvar, både för att förstå innebörden av och agera enligt grundlagarna om tryckfrihet och yttrandefrihet. Vi har också tydliga riktlinjer för hur vi ska göra våra handlingar sökbara, spårbara och transparenta. Allmänna handlingar ska lämnas ut skyndsamt.

Medias granskande roll är ett centralt fundament i en demokrati och vi lägger stor vikt vid att möta kraven på snabbhet och insyn. Det ökar möjligheten till en saklig och trovärdig rapportering om Västra Götalandsregionen, som i sin tur, påverkar trovärdigheten för oss och våra relationer med omvärlden.

Att medarbetare förhindrar att allmänna handlingar ska kunna lämnas ut får inte hända. Nu utreder vi vad som hänt och vilka åtgärder vi behöver vidta. 

Publicerad: