Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vårdpersonal och allvarligt sjuka prioriterade vid provtagning

Publicerad:

Västra Götalandsregionen har inte möjlighet att testa alla som vill veta om de har eller har haft covid-19. Prioriterade målgrupper är patienter, personer i riskgrupp samt personal inom vård och omsorg.

Just nu är det många som kontaktar 1177 och vill bli provtagna för covid-19. Västra Götalandsregionen ökar successivt kapaciteten för provtagning och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för provtagning.

De grupper som prioriteras i provtagningen är patienter, personer i riskgrupp samt personal inom vård och omsorg. I dagsläget har Västra Götalandsregionen inte möjlighet att provta invånare som har måttliga symtom eller vill veta om de redan har genomgått infektionen. Det är alltid läkare som avgör vem som behöver provtas.

Om du känner dig mycket sjuk ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Men de flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Om du har mycket svårt att andas, ring 112.

Folkhälsomyndigheten utreder just nu vilka riktlinjer som bör gälla när man påvisar antikroppar vid ett blodprov.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-05-20 16:06