Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vad är viktigt för dig?

Tanken med ”Vad är viktigt för dig?”-dagen är att uppmuntra och stödja meningsfulla samtal mellan de som arbetar inom hälso- och sjukvård, patienter och närstående. Det handlar om att skapa utrymme för att lyssna och verkligen förstå vad som är viktigt för en annan människa.

”Vad är viktigt för dig?”-dagen har funnits sedan 2014, då frågan fick sin första uppmärksamhetsdag i Norge. Dagen har sedan dess spridit sig till över 50 länder i världen. 2018 tog Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) initiativ till att uppmärksamma dagen i Sverige. Internationellt är det 6 juni som gäller men i Sverige sätter vi i år fokus på denna viktiga fråga den 4 juni!

Varför är det viktigt att fråga ”Vad är viktigt för dig?”

Frågan kan ställas på många olika sätt och i olika sammanhang och kan vara stor och lämna utrymme för allt, men också riktas mot specifika områden:

  • Vad är viktigast för dig, just nu?
  • Vad är viktigast att uppnå för dig just nu, med det här stödet du har?
  • När du har en bra dag – vad är det viktiga som gör den bra?
  • Vad är viktigast för dig, att vi känner till om dig?

Att ställa sådana frågor hjälper dig att skapa en relation eller ett partnerskap med personen, vilket i sin tur hjälper dig att se och förstå den personen utifrån det sammanhang de befinner sig i livet och vad som är viktigt för dem. På detta sätt får du bättre förutsättningar att arbeta tillsammans med personen och hitta den bästa vägen framåt!

Aktiviteter i Västra Götalandsregionen

Under vad är viktigt för dig-dagen, 4 juni, kommer det att ske olika aktiviteter ute i förvaltningarna, för att sätta fokus på frågan och träna oss i att ställa denna viktiga i många olika sammanhang.

Från regionalt håll har vi tagit fram en broschyr. Den riktar sig till personer som besöker hälso- och sjukvården och uppmuntrar till att berätta för oss, vad som är viktigt för dem. Broschyren kommer att delas ut för första gången 4 juni, men kan användas kontinuerligt där efter.

Det finns ytterligare material att tillgå via denna länk.

Nationellt uppmärksammas dagen till exempel genom en digital konferens som hålls i SKL:s regi. Där varvas paneldebatter med konkreta exempel från verksamheterna. Vår broschyr från VGR kommer att visas upp där.

Kontakt

Har du frågor, funderingar eller vill på något sätt uppmärksamma dagen i din verksamhet? Kontakta gärna din lokala förändringsledare eller PCA-coach.

Regional samordnare PCA:
Katrin Modig Pallin
070-020 64 96
katrin.modig-pallin@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2020-04-06 15:36