Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vaccin mot covid-19 med passerat hållbarhetsdatum använt i Skövde

Publicerad:

Under tre dagar i oktober, 11, 12 och 13, vaccinerades sammanlagt 56 personer i Skövde med Modernas covid-19-vaccin Spikevax. Vaccinet har en hållbarhet i kylskåp på 30 dagar. Den 9 oktober hade den dagen passerats.

Personerna som är berörda har blivit kontaktade av vaccinatören.

Vaccinatören, tillsammans med berörd myndighet, har gjort bedömningen att det inte är skadligt att ha fått detta vaccin. Vaccinatör, tillsammans med berörd myndighet, bedömer också att skyddseffekten av vaccinet inte har påverkats och de berörda personerna behöver därmed ingen ersättningsdos.

Orsaken till händelsen är att efterlevnaden kring rutinerna av hållbarhetskontroll brustit. Vaccinatören har inlett en intern utredning för att säkerställa att de rutiner som finns alltid följs.

– Jag ser mycket allvarligt på det inträffade. Invånare ska vara trygga med vaccinationerna och jag har genom dialog med vaccinatören förvissat mig om att man arbetar med att lyfta gällande rutiner, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-10-18 16:14