Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Unga synar VGR: Viktigt att barn förstår sina rättigheter!

Publicerad:
De är gymnasieelever, barnrättsutvecklare och feriepraktikanter och de kan allt som barnrättskonventionen: William Andersson, Lukas Lindell, Emil Sandström, Emmy Sandelin och Sahra Hassan tillsammans med handledarna Anni Rydberg och Ellen Lageholm. FOTO: Thomas Schulz

Nu blir det sommarlov för Västra Götalandsregionens fem barnrättsutvecklare – gymnasieungdomar som haft feriepraktik på avdelning mänskliga rättigheter. Där har de förenklat barnkonventionens artiklar så att barn verkligen ska kunna förstå dem, de har jobbat med webbsidor, inventerat tillgängligheten, skrivit en debattartikel och mycket, mycket mer.

– Det här är något av det roligaste jag gör i mitt jobb, säger regionutvecklare Anni Rydberg.
I sommar har hon varit handledare för fem ungdomar som gjort feriepraktik på avdelning mänskliga rättigheter. Det är fjärde året som avdelningen tar emot feriepraktikanter och Anni har varit med hela tiden. För Ellen Lageholm är det första året som handledare.
– Det ger oss väldigt mycket att få barn- och ungdomsperspektiv på vår verksamhet. Feriepraktikanterna - eller barnrättsutvecklarna, som vi kallar dem – hjälper oss som arbetar med barns rättigheter att bli bättre på det vi gör helt enkelt, säger de.

Skrev om barn för barn

Delaktighet är något som är viktigt i barnkonventionen och därför brukar barnrättsutvecklarna själva tänka ut vilka projekt de vill arbeta med under praktikperioden. Inget år blir det andra likt. I år har ungdomarna bland annat valt:

  • att skriva om alla barnkonventionens artiklar så att de blir lättare att förstå för barn och unga – vilket underlättar för alla.
  • att ta fram ett förslag på en flik på avdelningens webbsida med information om barns mänskliga rättigheter – för barn.
  • att skriva en debattartikel som handlar om att Sverige borde bli bättre på att följa barnkonventionen.
  • Att göra quiz både för vuxna och barn – som ett roligt sätt att lära sig mer om barns rättigheter.

Aha-upplevelser

Ungdomarna har fått en och annan aha-upplevelse under feriepraktiken.
– Bara för att man arbetar med barnfrågor behöver det inte betyda att man är expert på barnkonventionen, säger Emil Sandström.
– Att skriva barnkonventionen på ett enklare sätt kändes viktigt. Det var ganska svårt, men alla barn ska känna till barnkonventionen och då måste den vara lättläst. Det är inte bara bra för barn utan för alla, säger Sahra Hassan.
– Vi har gjort ett studiebesök på Tillgänglighetsdatabasen. Där fick vi hjälpa till att inventera tillgängligheten på Regionens hus. Jag har inte riktigt tänkt på tillgänglighet innan, men jag fick förståelse för hur viktigt det är och hur detaljerat man måste gå till väga, reflekterar William Andersson.
– Vi har också fått göra studiebesök på ett av VGR:s kontor i Göteborg där vi fick träffa politiker och tjänstepersoner som arbetar med mänskliga rättigheter och se hur de jobbar, säger Lukas Lindell.

Mycket nytta

– Vi kommer att ha nytta av allt som ungdomarna har gjort, inte bara det konkreta resultatet av deras arbete utan också av de samtal och diskussioner som vi har haft. Vi vuxna har ingen aning om hur det är att vara ung i dag, så deras perspektiv hjälper oss att följa barnkonventionen, säger Anni och Ellen.

– Det här är något av det roligaste jag gör i mitt jobb, säger regionutvecklare Anni Rydberg, till höger. Tillsammans med Ellen Lageholm till vänster har hon varit handledare för årets feriepraktikanter på avdelning mänskliga rättigheter. FOTO: Thomas Schulz
– Det här är något av det roligaste jag gör i mitt jobb, säger regionutvecklare Anni Rydberg, till höger. Tillsammans med Ellen Lageholm till vänster har hon varit handledare för årets feriepraktikanter på avdelning mänskliga rättigheter. FOTO: Thomas Schulz

– Barnkonventionen är på väg att bli svensk lag. Det finns de som är för och de som är emot. Vi barnrättsutvecklare tycker verkligen att den ska bli lag, säger William Andersson.
– Det är viktigt att hjälpa till att göra det lättare för barns situation. När vi började här kunde jag inte speciellt mycket om de här frågorna. Nu känns det som om jag kan allt. Jag hoppas nästan att vi ska få någon uppgift om det här i skolan – då kommer jag att slippa plugga så mycket, för jag kan det redan, skrattar Emil Sandström.

Och vad händer med debattartikeln?
– Vi vill hjälpa till att sprida den. Att barn och unga får sina röster hörda är oerhört viktigt, säger Anni Rydberg.

Fakta och länkar:

Varje år erbjuder Västra Götalandsregionen gymnasieungdomar feriepraktik. Under fyra veckor får de praktisera i någon av verksamheterna. De får lära sig om arbetsplatsen och prova olika arbetsuppgifter samtidigt som de får ut en lön på 75 kronor i timman.
Läs mer här!

”Vi är ett gäng på fem ungdomar som har fått feriepraktik på avdelningen för mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen. Vi har under några dagar lärt oss om barnkonventionen och vi har insett att Sverige inte alls är så duktiga på att följa FN:s överenskommelse som vi tidigare trodde. ”
Så inleds debattartikeln som årets barnrättsutvecklare skrivit. Läs hela artikeln här!

Via Kahoot kan du göra barnrättsutvecklarnas Quiz. Du behöver ett konto på Kahoot för att länken ska fungera. Testa här!

Kontakt

Anni Rydberg
Regionutvecklare
Koncernkontoret avdelning mänskliga rättigheter
TD-enheten
0700 82 43 10

Publicerad: