Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stärkt samverkan för inköp av bristvaror

Publicerad: Uppdaterad:

De största kommunerna och regionerna i Sverige har nu gått samman för att kunna öka inköpen av skyddsutrustning och andra bristvaror till alla kommuner i landet.

- Genom att gå samman kan vi agera mer kraftfullt på en internationell marknad och de största offentliga organisationerna kan på ett solidariskt sätt bidra till att alla kommuner i landet får tillgång till den skyddsutrustning de behöver. Det här är ett viktigt initiativ, säger Staffan Isling, vd på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

För att möta bristen på skyddsutrustning i kommunerna har SKR, tillsammans med länsstyrelsernas samordningskansli och i dialog med Stockholms, Göteborgs, Malmö och Uppsala kommuner samt Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen träffat en överenskommelse om att samverka kring bristen på skyddsutrustning och andra bristvaror.

SKL Kommentus kommer att ansvara för inköp av bland annat skyddsutrustning och desinfektionsmedel som kommunernas omsorgsverksamheter behöver under den pågående pandemin. Kommunerna kan få tillgång till materialet via sitt medlemskap i SKL Kommentus och syftet är att bygga en uthållighet och säkra behoven på lite längre sikt.

Landets fyra största kommuner föreslås gå in som borgensmän för att SKL Kommentus ska ha ett större kapital att köpa varor för. Kommuninvest bidrar genom en kredit på 500 miljoner kronor. Länsstyrelsernas samordningskansli ansvarar för att ta fram, och regelbundet uppdatera, en förteckning över bristvaror och olika kommuners behov.

- Vår förhoppning är att kommuner med detta arrangemang successivt kan få tillgång till nödvändig utrustning genom att vi arbetar tillsammans och får större volymer för upphandling i en väldigt hård marknadskonkurrens. Vi utgår från att befintliga samverkansstrukturer mellan regioner och kommuner också ytterligare stärks, säger Staffan Isling.


Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2021-11-29 15:51